10. december 2018

 

Z naravno nego nad težave z lasiščem

Najpogostejše težave z lasiščem vključujejo srbečico in prhljaj. Vzroki so včasih bolezenski, velikokrat pa do stanja privede prepogosta uporaba (pre)agresivnih izdelkov. Barvanje s kemičnimi barvami lase poškoduje in jih izsuši, privede do cepljenja konic in izgube leska. Uporaba šamponov in balzamov, polnih parabenov in sulfatov ter drugih škodljivih sestavin, prav tako negativno vpliva na zdravje naših las. Še posebno če trpimo za občutljivo kožo in smo nagnjeni k izpuščajem in alergijskim reakcijam, bi se morali teh sestavin čim bolj izogibati! Prepričanje, da potrebujemo za lepo in zdravo frizuro kup izdelkov iz drogerije, je zmotno. Ti kozmetični izdelki pogosto vsebujejo preko 30 sintetičnih sestavin, ki lasišče izsušijo in za sabo puščajo obloge, ki se nalagajo na laseh. To od nas kmalu zahteva intenzivna globinska čiščenja. Naravna nega las in lasišča lahko le-tega razbremeni od agresivnih kemikalij in mu ponudi priložnost, da si opomore.

 

Naravna nega las

 

 

Kako mi lahko pomaga naravna nega lasišča?

Naravna nega las, ki vključuje izdelke brez kemikalij, lahko utrujenim in poškodovanim konicam vrne prvotni sijaj in jih okrepi, naredi gladke in poskrbi za zaščito. Prav tako obnavlja poškodbe, ki so posledice sonca, vetra in morske soli. Veliko izdelkov je proizvedenih v skladu z načeli etične in pravične trgovine, ki zagotavlja, da proces izdelave ne izkorišča delavcev, živali in naravnih resursov. Večina organskih izdelkov ima certifikat porekla, ki priča o kakovosti in pristnosti izdelka. Kljub temu je še vedno najbolje, da se malce pozanimamo o značilnostih posameznih sestavin in jih na nalepki pregledamo sami. Tako se prepričamo, da nam produkt po svoji sestavi res ustreza. Z uporabo naravnih izdelkov se bomo izognili sulfatom (ki so označeni tudi kot SLES, ALES, SLS, ALS ...), parabenom (ki imajo na nalepkah predpone etil-, butil-, propil- itd.), silikonom, formaldehidu in drugim sestavinam, ki lahko pripomorejo h kožnim izpuščajem, dermatitisu in drugim težavam. Problematični so predvsem nekateri parabeni, saj delujejo kot hormonski motilci. Obstajala naj bi korelacija med njihovo uporabo in možnostjo nastanka rakavih obolenj.

 

 

Kako se znebiti srbečega lasišča?

Težave z lasiščem so pogoste in srbeče lasišče je eden izmed najpogostejših problemov. Vzrokov je lahko več. Ponavadi je glavni razlog prhljaj, ki je odraz izsušenega skalpa in mastnih las, ali pa kožna bolezen dermatitis. Slednjo lahko povzročita stres ali hormonske spremembe. Drugi možni razlogi so lahko še luskavica, pasovec ali naglavne uši. Če je srbenje izjemno moteče, traja dalj časa, vključuje velike bolečine ali otekanje in se ugotovi, da je vzrok bolezensko stanje, se je treba posvetovati z osebnim zdravnikom. V nasprotnem primeru si lahko pomagamo sami. Razredčen jabolčni kis deluje antibakterijsko in antivnetno ter je pogosto izjemno učinkovit. Prav tako pomaga nega lasišča z organskim kokosovim oljem (kar je učinkovito celo pri ekcemi), oljem poprove mete (odpravlja prhljaj), oljem čajevca in celo z meditacijo. Ta namreč zmanjšuje stres in tesnobo, ki pogosto veliko pripomoreta k srbečici. Uporabimo lahko tudi naravne obloge iz sene, hibiskusa ali posušenih plodov amle.

 

Naravna nega las

 

Kako popraviti porušen pH lasišča?

Povprečni pH človeške kože in las je okoli 5 – deluje na obrambni način, saj v tako kislem okolju bakterije in prhljaj težko uspevajo. Nega lasišča, ki poskrbi za popravljanje porušenega pH, zahteva nekaj časa in truda. Domač recept je umivanje z mešanico vode in jabolčnega kisa, ter spiranje s čisto vodo. Jabolčni kis lahko tudi vmasiramo v lasišče, glavo zavijemo v brisačo in pustimo mešanico delovati okoli pol ure. Priporoča se uporaba šampona, namenjenega balansiranju pH-ja, pri čimer pa moramo pozorno prebrati sestavine, ki jih vsebuje. Če je možno, se je najbolje izogniti sulfatom, saj izsušijo lase naravnih olj in lahko privedejo do prhljaja in drugih težav.

 

 

Kaj še lahko storim?

Na zdravje las je potrebno gledati holistično, saj ni vse v izdelkih, temveč tudi v življenjskem slogu. Nega lasišča se začne pri prehrani. Zato poskrbimo za pitje zadostnih količin vode in uživanje živil, ki vsebujejo minerale, antioksidante in zdrave maščobe. Slednje najdemo recimo v olivnem in kokosovem olju, avokadu, chia semenih in drugih oreščkih. Vsebujejo omega 3 maščobe, ki pomagajo navlažiti kožo in lasišče od znotraj navzven. Lasje so zgrajeni iz proteinov, zato moramo poskrbeti tudi za zadosten vnos aminokislin. Pomembna sta tudi železo in cink (prvega dobimo v rdečem mesu in zeleni listnati zelenjavi, drugega pa v špinači in sončničnih semenih), ki pomagata pri rasti in trpežnosti las. Cink prav tako poskrbi za močnejše nohte in bolj čisto kožo. Živila je mogoče uporabiti tudi kot domačo masko za lase, recimo s kombinacijo kokosovega olja in avokada, ki ga pustimo na glavi delovati vsaj pol ure.