12. julij 2018

Navojna vretena različnih dimenzij in proizvajalcev THK, NSK itd.

Navojna vretena so strojni deli, ki pretvarjajo rotacijsko gibanje v linearno in linearno gibanje v rotacijsko. Navojna vretena in matice so na voljo v dveh variantah, in sicer precizna kroglična vretena in matice ter trapezna vretena in matice. Kroglična vretena se uporabljajo za precizne in gladke pomike, trapezna vretena pa so manj precizna, kontakt med vretenom in matico je drsen, zato so trapezna vretena in matice samozaporne. Navojna vretena so na voljo v različnih dimenzijah, prav tako od različnih priznanih proizvajalcev, kot sta na primer THK in NSK. V podjetju Tuli d. o. o. se ukvarjamo z distribucijo ležajev, skodeličnih ležajev, linearne tehnike in alu profilne tehnike različnih proizvajalcev. V našem prodajnem programu lahko najdete tudi elemente pogonske tehnike, kot so na primer jermeni, jermenice, zobniki, zobate letve, gredne vezi, verige, verižniki, kakor tudi oljna tesnila in o-ringi ter masti za ležaje. Kot smo že omenili, je del našega prodajnega programa tudi linearna tehnika, ki vključuje več vrst vodil in sistemov linearnega vodenja, kroglična in trapezna vretena, linearne module in aktuatorje, teleskopska vodila, vodila za velike obremenitve. Celoten program linearne tehnike, vključno z navojnimi vreteni, si lahko ogledate v spletnem katalogu.

 

Program linearne tehnike

V našem prodajnem programu imamo širok izbor linearne tehnike, v katerega smo vključili različne vrste vodil in sistemov linearnega vodenja, kroglična in trapezna vretena, linearne module in aktuatorje, teleskopska vodila, vodila za velike obremenitve itd.

  • Linearne puše/ležaji in okrogla vodila, ki se večinoma uporabljajo za enostavne aplikacije in 3D tiskalnike. 
  • Tirna vodila in vozički se najbolj pogosto uporabljajo v CNC strojih in napravah, ki zahtevajo precizno vodenje.
  • Navojna vretena in matice se uporabljajo kot pogonski elementi. Kroglična omogočajo gladke pomike in precizno pozicioniranje, medtem ko so trapezna primerna za nezahtevne aplikacije.
  • Linearni moduli predstavljajo celovito rešitev linearnega pogona. V kompaktnem paketu združujejo linearna vodila in pogonski element.
  • Teleskopska vodila se uporabljajo kot vodila za predale. Na voljo so v različnih velikostih in nosilnostih, dobite lahko tudi take iz nerjavečega jekla.
  • Vodila s kotalnimi ležaji – posebna izvedba linearnih vodil, ki so sestavljeni iz V ležajev ter V vodil. So odporni na umazanijo in pohvalijo se lahko s tihim delovanjem.
  • Vodila za visoke obremenitve: sistemi s kombiniranimi ležaji in C profili ter sistemi HepcoMotion.
  • Linearni aktuatorji so odlična rešitev za linearne pogone za enostavne pomike. Sestavljeni so iz elektromotorja, reduktorja in inox trapeznega vretena.

 

navojna vretena katalognavojna vretena dimenzije

 

 

Navojna vretena in matice – precizna kroglična vretena

Precizna kroglična vretena se uporabljajo za precizne in gladke premike. Lahko so valjana ali brušena, v obeh primerih pa je površina kaljena. Pri nas boste dobili kroglične matice, ki so izdelane po standardu DIN, ter pripadajoča valjana navojna vretena s toleranco koraka C5 (0,023/300 mm) ali C7 (0,023/300 mm). Matice vam dobavimo v brezzračni ali prednapeti izvedbi. Če pa želite, lahko za vas naročimo tudi brušena vretena. Matice in kroglična vretena so na voljo s standardnim in velikim korakom, dobite pa lahko tudi miniaturne izvedbe. Če to želite, lahko na vseh vretenih obdelamo konce za ustrezno vpetje v standardna vležajenja, obdelavno pa, seveda, prilagodimo vašim željam. Ponujamo vam tudi standardna vležajenja, nosilce elektro motorja, sklopke in ohišja matic.

 

 

Trapezna vretena in matice

Cenejša opcija navojnih vreten so trapezna vretena in matice, ki so manj precizne od krogličnih. Ker je kontakt med vretenom in matico drsen, so posledično trapezna vretena in matice samozaporne. Trapezno vreteno je prav tako valjano. Vsa trapezna vretena in matice iz našega prodajnega asortimaja so izdelana v skladu s standardi DIN 103 UNI – ISO 2901-2902-2093-2904. Na voljo pa so tudi vretena in matice z normalnimi, velikimi in malimi navojnimi koraki. Trapezna vretena so izdelana s postopkom valjanja in za vas jih lahko dobavimo v poljubni dolžini in na vaši željo z obdelanimi konci. Na voljo so naslednje oblike matic: cilindrične, kockaste, šestkotne ali pa s prirobnico. Lahko so iz naslednjega materiala: 11SMn; Brass; 9SMn; BRONZE B85.5.5.5; RG7, GcuSn12; Aluminium Bronze. Material vreten je lahko: material vreten: 5.8 C 15, 6.8 C 45; inox A2- 304 in inox A4- 316, toleranca koraka pa 0,05/300 mm; 0,10/300 mm; 0,20/300 mm. Več informacij o dimenzijah navojnih vreten in ponudbi različnih proizvajalcev lahko najdete na naši spletni strani, kjer so vam na voljo tudi brezplačni katalogi.

 

 

THK  in NSK navojna vretena različnih dimenzij

V ponudbi imamo tudi THK navojna vretena oziroma valjana kroglična in brušena kroglična vretena proizvajalca THK. Navojna kroglična vretena THK predstavljajo visoko učinkovit sistem vretena in kroglične matice, ki preko kroglic med vretenom in matico omogoča kotalno gibanje. Brušena kroglična vretena THK so bolj precizna izvedba krogličnih vreten in matic. Takšna izvedba omogoča večjo prednapetost matice in posledično bolj togo in precizno pomikanje. Od proizvajalca THK so na voljo še tirna vodila in vozičlki LM, utorna vodila in puše, vodila s križno postavitvijo valjčkov, teleskopska in lahka vodila, linearne puše in okrogla vodila. V prodajni program pa smo uvrstili tudi NSK navojna vretena, in sicer kroglična, kroglična linearna vodila in valjčna tirna vodila. Potrebujete določene dimenzije navojnih vreten? Kontaktirajte nas in dobili boste vse informacije. Celotno ponudbo določenih proizvajalcev pa si lahko ogledate na naši spletni strani v spletnih katalogih.