30. julij 2018

Naravna rdeča barva za lase je kana, ki se lahko uporablja v nosečnosti

Naravna rdeča barva za lase, ki jo imenujemo kana, izvira iz Egipta. Egipčani so jo uporabljali za barvanje tkanin, usnja in volne, prav tako pa se je uporabljala za barvanje las in kože. V Ameriki in Evropi je kana postala poznana, ko so angleški arheologi začeli raziskovati piramide. Ko so Egipčani začeli s kano trgovati, je začelo rasti povpraševanje po intenzivnejših odtenkih. Zaradi tega so kani začeli dodajati kovinske soli in razne kemične snovi, ki so na koži povzročale hude alergije. Posledično je kana dobila slabo ime, ljudje so začeli verjeti, da je za telo škodljiva. Rdeča kana, ki nima nobenih primesi je naravna in za lase in kožo zdravilna. Naravne barve za lase v nosečnosti lahko uporabljate, saj ne vsebujejo nobenih snovi, ki bi lahko škodovale plodu. Rastlina najbolje uspeva pri temperaturah nad 25°C kar pomeni, da ji najbolj ustrezajo države kot so Indija, Jemen, Pakistan in Maroko. Ročno obrane liste posušijo v posebej za to namenjenih sušilnicah in jih s posebnimi mlini zmeljejo v prah.

 

barvanje z naravnimi barvami za lase

 

Naravna rdeča barva za lase ne vsebuje amoniaka, saj je rastlinskega izvora

Prah, ki se uporablja za barvanje se pridobiva iz listov mladih rastlin. Oberejo jih ročno in posušijo v sušilnicah, ki so tem prilagojene. Posušene liste zmeljejo v prah, ki ga še trikrat presejejo. Tako dobijo najvišjo kvaliteto naravne kane za barvanje, ki se imenuje body art kana. Listi kane se uporabljajo tudi za odvajanje vode, krepitev jeter, zniževanje telesne temperature, pospeševanje izločanja sluzi iz respiratornega sistema. Uporabljajo se tudi za naravno zdravljenje ran, opeklin, vnetij, glivičnih obolenj, uravnavanje menstrualnih krvavitev in pri problemih z uriniranjem.  Pri kani se poleg zdravilnih listov uporabljajo tudi cvetovi, plodovi, korenine in lubje. Cvetovi kane imajo močan in prijeten vonj. Imajo poživljajoče lastnosti, ki delujejo krepilno na živčevje in srce. V srednjem veku so proti nespečnosti uporabljali cvetove kane s katerimi so napolnili vzglavnike. Plodovi kane, ki se imenujejo kamarakasa imajo visoko hranilno vrednost. Uporabljajo se za zdravljenje griže. Korenine kane so uporabne pri kožnih boleznih ter opeklinah. Prav tako hladijo, odvajajo vodo, spodbujajo menstruacijo in sprožajo prekinitev nosečnosti. Lubje pomaga pri normalizaciji delovanja jeter in vranice, uporablja pa se tudi za zdravljenje zlatenice.

 

 

Naravna rdeča barva za lase je primerna tudi za prekrivanje sivih las

Kana, indigo, sena, amla in hibiskus so naravne barve za lase brez amoniaka. Njihovo delovanje na lasišče je pomirjevalno in blagodejno. Kana odpravlja izpadanje in spodbuja rast las. Delovanje kane je drugačno od delovanja kemičnih barv. Kana ne odpre povrhnjice temveč počasi prodira v lasni koren, kjer se veže s keratinom. Kana ne spremeni naše barve las, ampak jih samo niansira. Ko si nanesemo kano, ne moremo vedeti kakšen odtenek bomo dobili, ker je niansa odvisna od lasnega pigmenta. Tudi prekrivanje sivih las z naravnimi barvami ni težavno. Kana jih obarva v različnih odtenkih oranžno rdeče barve. Kana je naravna rdeča barva za lase, ostale odtenke pa dobimo z dodajanjem drugih naravnih barv. Če kani dodamo indigo, se bodo naši lasje obarvali v različnih rjavih odtenkih. Indigo je barvilo modre barve, ki se pridobiva iz rastline Indigofera tinctoria, ki je grmovnica s svetlo zelenimi listi in vijoličnimi cvetovi. Modro barvilo indigotin se je včasih uporabljal za barvanje bombaža, svile, volne, konoplje in lana. H kani lahko dodamo tudi seno, ki da lasem, če jo uporabljamo samostojno, rumenkast odtenek. Kana dobi s primesjo sene bolj rdeče oranžen odtenek. Seno pridobivajo iz rastline Senna Auriculata, ki ima ime brezbarvna kana. Naravno rdečo barvo za lase lahko naredimo še bolj intenzivno, če kani dodamo rastlinsko barvilo hibiskus.

 

naravne barve za lase v nosečnosti

 

Barvanje z naravno rdečo barvo za lase je dolgotrajen vendar nezahteven postopek

Barvanje z naravnimi barvami za lase ni zahtevno, je pa celoten postopek kar dolgotrajen. Večino rastlinskih barv je potrebno pripraviti 24 ur pred barvanjem. Izjema je le indigo. Indigo pripravimo in ga uporabimo takoj oziroma ga v prej pripravljeno zmes kane, dodamo tik pred barvanjem oziroma uporabo. Rdečo kano pripravimo tako, da zmešamo prah in tekočino, ki je lahko voda oziroma ohlajen čaj pelina ali žajblja. Zmes naredimo v nekovinski posodi s pokrovom, za mešanje je potrebno uporabljati leseno žlico, saj bi kovinski pribor lahko reagiral z zmesjo. Tekočina, ki jo primešamo k rdeči kani ne sme imeti več kot 40°C. Zmes mešamo, dokler ne pridobi gostoto jogurta. Ko je zmes dobro premešana, posodo dobro zapremo in jo pustimo na sobni temperaturi 24 ur. V primeru, da zmes pustimo počivati na višji temperaturi (35°C), je pripravljena za uporabo v dveh urah. Pred nanosom rdeče kane na lase, jo je potrebno še enkrat premešati. Z nanosom začnemo na sprednjem delu lasišča in nadaljujemo proti zadnjemu delu lasišča. Ko kano nanesemo na celotno lasišče, kožo na predelu obraza in vratu očistimo in uporabimo papirnate trakove, ki preprečujejo kapljanje barve medtem, ko jo imamo na lasišču. Nato celotno lasišče ovijemo s folijo za živila. Priporočen čas delovanja rdeče kane je štiri ure, po pretečenem času, jo temeljito speremo in če je potrebno lase umijemo še s šamponom. Končni odtenek rdeče kane vidimo 48 ur po nanosu oziroma po tem, ko oksidira.