18. oktober 2018

Vhodna vrata: ALU in lesena zunanja vrata ter kombinirana

Vhodna vrata – ALU ali morda les? Kakšne barve naj bodo in kakšno vrsto zaklepanja izbrati? To je le nekaj vprašanj, s katerimi se soočajo tisti, ki načrtujejo nov vhod oz. nakup vrat. Zagotovo je glavna želja vseh, da bi si zagotovili kvalitetna vhodna vrata, vendar se moramo pri tem vprašati, kaj natančno to sploh pomeni. Kaj so tiste bistvene lastnosti, na katere je treba paziti, ko se izbirajo zunanja vrata?

 

Kaj odlikuje resnično kvalitetna vhodna vrata?

Verjetno bi se večina kupcev strinjala, da sta najpomembnejši lastnosti, ki ju morajo imeti vsaka kvalitetna vhodna vrata, zagotavljanje optimalne varnosti in dobra izolacija. Če katera izmed teh dveh zahtev ni izpolnjena, obstaja nevarnost, da se boste morali kot lastniki nepremičnine soočati s precejšnjimi stroški. V prvem primeru se poveča tveganje za vlome, v drugem pa prihaja do nepotrebnih energetskih izgub, zaradi katerih bodo mesečni stroški precej višji, kot bi bili sicer. V zimskem času bo to pomenilo višjo ceno ogrevanja, poleti pa hlajenja prostorov v stanovanju. Kadar razmišljamo o stavbnem pohištvu v povezavi z izolacijo, se večinoma ukvarjamo predvsem z okni, pri tem pa pozabljamo, da so še kako pomembna tudi kvalitetna vhodna vrata. Če načrtujete nakup vrat, je to vsekakor nekaj, na kar morate biti pozorni. Vhodna oziroma zunanja vrata morajo biti torej v prvi vrsti predvsem funkcionalna, vendar pa je nedvomno izredno pomemben tudi estetski vidik. Navsezadnje je to eden prvih elementov, s katerim se srečajo obiskovalci in naključni mimoidoči. In verjetno se zavedate, kako pomemben je lahko prvi vtis. Zelo priporočljivo je, da so vhodna vrata (ALU ali pa iz katerega koli drugega materiala) usklajena s fasado. Še tako estetsko dovršeno stavbno pohištvo bo namreč delovalo kot tujek, če se ne bo skladalo s siceršnjo estetiko vašega doma.

 

Vhodna vrata alu  

 

Pomembne odločitve, ki jih zahteva nakup vrat oz. sanacija vhoda

Preden sprejmete končno odločitev, vam svetujemo, da razmislite o naslednjih dejavnikih. Eden izmed najpomembnejših je vsekakor ta, kateri bi bil najprimernejši material – ALU, les itn. Prav tako previdni morate biti pri izbiri barve. Kot že omenjeno, pazite na usklajenost s fasado, kar pa nikakor ne pomeni, da morate izbrati barvo, ki bo vhod zakrila, ampak povsem nasprotno: to bi moral biti izstopajoč element, ki ga obiskovalec hitro najde, za kar pa nikakor ni potrebna uporaba kričečih, pretirano vpadljivih barv. Premišljeno kombiniranje svetlejših in temnejših tonov (odvisno od barve fasade) bo poskrbelo za prečudovite rezultate – za unikaten, hkrati pa okusen vhod. Če ste v dvomih, se je vedno smiselno pogovoriti s strokovnjaki za to področje, ki vam bodo znali svetovati glede prave barve. Ko načrtujete nakup vhodnih vrat, razmislite še o tem, ali bi morda želeli nadgradnjo z oknom za več svetlobe v veži, ali vam je bolj pri srcu klasično zaklepanje/odklepanje ali morda sodobnejše različice (odklepanje s prstnim odtisom, z vnosom PIN-a ipd.) ter ali bi želeli dodatno osvetljavo (obsvetloba desno in levo). Nato pa seveda poiščite ponudnika, ki bo znal prisluhniti vsem vašim željam in jih nato uresničiti

 

Vhodna vrata ALU danes zelo priljubljena izbira

Izbiro materialov (ALU idr.) smo doslej omenjali le na kratko, vendar je to nedvomno tisti dejavnik, ki v največji meri vpliva na končno kakovost. Danes se vse več strank odloča za ALU material, ki ima kar nekaj prednosti v primerjavi z drugimi možnostmi za vhodna vrata. ALU izvedba večinoma pomeni nadpovprečno življenjsko dobo, pri čemer se videz in funkcionalnost ALU materiala skozi čas praktično ne spreminjata. ALU sodi obenem med najbolj moderne rešitve, kot nalašč za sodobne domove, kjer prevladujejo prečiščene, ravne linije. Za vse, ki cenite čvrstost, minimalizem in trdnost je ALU zagotovo odlična opcija. Seveda pa lahko tudi pri ALU izvedbah s skrbno dodelanimi detajli dosežemo, da končni izdelek ne bo ostal neopažen. ALU ponuja možnost idealnega spoja med eleganco in močjo. Med minimalistično zadržanostjo in luksuzom. Med svobodo in varnostjo. ALU vhodna vrata po meri običajno prepričajo celo najzahtevnejše naročnike. V ponudbi podjetja Pirnar, katerega uspešna zgodba se je začela pisati že leta 1968, vas čakajo skrbno izdelani ALU modeli, ki omogočajo prilagoditve po meri (barva, dodatek okna …). Gre za ročno izdelano stavbno pohištvo, ki si je prislužilo številne nagrade in navdušilo kupce po vsej Evropi.

 

Nakup vrat

 

Vhodna oz. zunanja vrata po meri – ALU, les ali kombinacija materialov

Čeprav je postala uporaba ALU materialov pri stavbnem pohištvu v zadnjih letih močno razširjena, se zavedamo, da ta opcija ne ustreza vsem. Poleg ALU izvedb zato svojim strankam ponujamo še možnost izbire lesa, ki ustvari poseben občutek topline, domačnosti in splete vez s tradicijo. Tradicija pa je tu zgolj temelj, na katerega je mogoče »postaviti« modernejše detajle, odvisno od vaših preferenc. Še ena možnost pa je, da izberete kombinirana vhodna vrata: ALU + les. S tem dobite najboljše iz obeh svetov. Odlike ALU materialov se prepletejo s prednostmi lesa in združijo v povsem unikatno celoto, pisano na kožo vam in vašemu domu, v katerega boste odslej vstopali s še večjim veseljem!