28. november 2018

Kako med veliko ponudbo sedežnih garnitur izbrati tisto pravo?

Ponudba sedežnih garnitur na tržišču je dan danes že zares velika, prav zaradi količine ponujenih sedežnih garnitur pa je odločitev o nakupu sedežne garniture vse prej kot enostavna.

 

Zadnji arhitekturni trendi narekujejo vse večje dnevne prostore, ki so ponavadi odprti in povezani z jedilnico in kuhinjo. Posledično so moderne tudi nekoliko večje sedežne garniture, ki lepo zapolnijo prostor in ga na nek način povežejo z drugimi prostori v hiši. Zaželeno je, da sedežna garnitura nekoliko izstopa in prostoru tako doda ”piko na i”.

 

Iz katerega matirala naj bo sedežna garnitura izdelana?

 

Eno izmed glavnih vprašanj pri nakupu sedežne garniture je navadno, iz katerega materiala naj bo sedežna garnitura izdelana. Odločamo se lahko mes usnjenimi sedežnimi garniturami ter sedežnimi garniturami iz tkanine. Načelno velja, da je usnjena sedežna garnitura nekoliko dražja, vendar je enostavnejša tudi za vzdrževanje. Usnjeno garnituro moramo nekajkrat mesečno zgolj prebrisati z vlažno krpo ter jo enkrat ali dvakrat letno namazati z negovalno kremo za usnje, ki jo priporoča proizvajalec. Najprimerneje je, da sedežno garnituro namažemo s kremo pred zimo in po zimi, saj je to čas v katerem notranje prostore ogrevamo, zrak v njih pa je posledično suh, kar izsuši tudi našo sedežno garnituro. Sedežno garnituro izdelano iz tkanine je potrebno sesati, saj se v njej v nasprotnem primeru nabere prah. Zavedati se je potrebno tudi, da sedežna garnitura iz tkanine veliko hitreje vpije madeže kot usnjena sedežna garnitura, madeže pa je posledično veliko težje odstraniti. Res pa je, da je sedežna garnitura, izdelana iz tkanine, bolj odporna na praske, ki so na blagu veliko manj vidne kot na usnju. Poleg materiala iz katerega je sedežna garnitura izdelana je izjemnega pomena tudi polnilo. Proizvajalci sedežnih garnitur iz blaga pri izdelavi uporabljajo različne vrste pen in naravnih polnil, kot sta na primer gosje ali račje perje. Izjemno trpežna, obstojna in udobna je HR pena, zelo kakovostna pa je tudi polnila mešanica gosjega puha in perja. Ob vsem tem pa nikakor ne smemo pozabiti na vzmetenje sedežne garniture. Dobro vzmetenje sedežne garniture namreč omogoča udobno sedenje in preprečuje posedanje ter vidne udrtine na sedežnem delu, ki lahko kasneje kazijo izgled sedežne garniture. Posamezne vzmeti se med sedenjem ne smejo čutiti, prav tako pa se ne sme slišati njihovo škripanje.

 

sedežna garnitura

 

Kakšno obliko sedežne garniture je dobro izbrati?

 

Dan danes je mogoče izbirati med najrazličnejšimi oblikami sedežnih garnitur. Tako so popularna sedežne garniture v obliki črke L in tudi sedežne garniture v obliki črke U, poleg tega pa lahko stranke izbirajo še med ravnimi sedežnimi garniturami, kot so dvosedi in trosedi. Vsako sedežno garnituro lahko seveda popestrimo z naslanjačem ali foteljem.

 

sedežne garniture

 

Vse bolj so zaželene tudi sedežne garniture z ležiščem

 

V zadnjem času so izjemno popularne sedežne garniture z ležiščem. Velikokrat se zgodi, da nas preseneti obisk, ki pri nas ostane dalj časa ali pa enostavno želi prespati, mi pa nimamo dodatnega ležišča, da bi mu ga ponudili. Zadevo lahko elegantno rešimo s sedežno garnituro z ležiščem, ki jo enostavno razgrnemo in že lahko pripravimo posteljo. Poleg ležišča so popularne tudi sedežne garniture s shranjevalnim prostorom pod sedalom, ki nam ponuja praktično dostopen in velik odlagalni prostor, kamor lahko pospravimo stvari, ki jih ne potrebujemo vsak dan, jih pa kljub temu želimo imeti pri roki.