24. maj 2018

Pri izbiri žlebov moramo paziti na vrsto, tip in površino strehe ter lokacijo objekta in količino padavin

Žlebovi predstavljajo ključni element vsake strehe, in jih tako nameščamo na vse stanovanjske objekte, industrijske objekte, pa tudi na garaže, terase in balkone. Poznamo več vrst žlebov med katerimi se lahko odločamo, vendar moramo pred nakupom žleba razmisliti o naših potrebah in željah ter tako ugotoviti, kakšen žleb pravzaprav iščemo. Žleb mora namreč ustrezati vrsti, tipu in površini strehe ter pričakovanim količinam deževnice glede na lokacijo objekta. Izjemnega pomena je tudi strokovna montaža žlebov za optimalno delovanje odtočnega sistema. Tudi, če se lahko izbrani žleb pohvali z izjemno kakovostjo, lahko prav zaradi nestrokovne montaže zelo hitro pride do težav in neželenega zamakanja.

 

Žlebovi za streho


Žlebovi morajo dobro kljubovati različnim vremenskim in mehanskim razmeram

Pri naročilu in montaži žlebov se je potrebno zavedati, da so žlebovi pozimi izpostavljeni nizkim temperaturam, ki lahko v kombinaciji z vlago uničijo tudi zelo trdne materiale, hkrati pa lahko pride do zmrzovanja tudi v sistemu za odvajanje vode s strehe. Da bi se izognili težavam se lahko odločimo za ogrevanje žlebov in tako zmanjšamo možnost zmrzovanja vode v samem žlebu.  Z vgradnjo sistema za ogrevanje lahko optimalno poskrbimo za pretočnost žlebov tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. S tem preprečimo tudi nastajanje ledenih sveč in zamrzovanje vode znotraj samega sistema. Izberemo lahko ogrevanje s samoregulativnim ogrevalnim kablom, ki ga ob montaži žlebov vgradimo v žleb. Temperatura se spreminja glede na zunanje temperature, zato je uporaba ekonomična. Ogrevanje žlebov se uporablja le takrat, kadar je to res potrebno, zato ne prihaja do pregrevanja.
Res je, da žleb ni element, ki bi ga sosedje najprej opazili na naši novi hiši, vendar pa je zaradi svoje funkcije še vedno izjemno pomemben del strešne kritine, saj nam zagotavlja, da ne bo prišlo do zamakanja, poškodb fasade in blata okoli hiše. Zato najcenejši žlebovi na dolgi rok pravzaprav niso najcenejši in niso vselej optimalna izbira. Kakovosten žleb nam lahko prihrani marsikatero nepotrebno skrb, pa tudi dodatne stroške, ki lahko nastanejo zaradi zamakanja, pronicanja vlage v bivalne prostore, plesni in neprijetnega blata pred hišo.


Najpopularnejši so polkrožni žlebovi, na voljo pa so tudi žlebovi v drugih oblikah in v različnih barvah

Dan danes se v Sloveniji po večini uporabljajo polkrožni žlebovi različnih razvitih dimenzij. Najmanjši žleb je 25cm razvite širine, sledi žleb 28,  33 in pa 40cm.Vse žlebove je mogoče naročiti v dolžinah do 6m. Stranke lahko izbirajo med pocinkanimi in aluminijastimi žlebovi. Za izdelavo se uporablja pocinkana pločevina debeline 0,55mm v različnih barvah. Najpopularnejše barve so temno rjava, antracit, opečna, rdeča, črna, srebrna in zelena.


Pestra izbira različnih oblik žlebov v različnih barvah in njihovih dodatkov v podjetju

V podjetju Metrapan ponujamo pestro izbiro različnih tipov žlebov, med katerimi stranke lahko izbirajo. Žlebovi so na voljo v različnih materialih in barvah. Naš standardni program zajema pol – okrogle žlebove dimenzij 25, 28 in 33 cm, ki so vedno na zalogi. Po naročilu dobavimo tudi druge dimenzije npr. 40 in 50 cm ter dolžine po želji. Po želji lahko naročite tudi oglate žlebove. Ob tem pa ponujamo tudi pester nabor dodatkov za žlebove, kot so kljuke, kotlički, zaključki, vogalniki, odtočne cevi ali kolena.

 

Montaža žlebov in obrob


Pri izbiri žleba moramo na prvo mesto postaviti njegovo funkcionalnost in lastnosti gradnje

Žleb mora biti v prvi vrsti funkcionalen, zanemariti pa ne smemo niti estetskega vidika, ki ga lahko žleb doda (ali odvzame) posameznemu objektu. Žlebovi in obrobe, ki se lepo podajo k strehi, prispevajo k estetskemu videzu objekta. V podjetju  se zavedamo, da ima vsaka gradnja tudi lastne arhitekturne zahteve in vam zato ponujamo žlebove po naročilu.
Dolgoročno zadovoljstvo vam bodo omogočili predvsem ekonomični, kakovostni in dolgo obstojni žlebovi. Ugodno ceno si lahko zagotovite tudi za kakovostne materiale in sodobne izvedbe, z izbiro pravega ponudnika. V podjetju Metrapan smo za vas pripravili raznovrstne kakovostne krovske izdelke, med katerimi so tudi kvalitetni žlebovi po ugodni in konkurenčni ceni, izbirate pa lahko tudi med različnimi strešnimi kritinami in fasadnimi paneli. Vsi izdelki, se lahko pohvalijo z izjemno kakovostjo, ki jim zagotavlja dolgo obstojnost in posledično tudi dolgo življenjsko dobo.
Več tehničnih podatkov o naši ponudbi lahko najdete v brezplačnem katalogu, ki ga najdete na spletni strani. V primeru dodatnih vprašanj smo vam zmeraj dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki se vam o žlebovih za streho in o drugih produktih še postavljajo. Veseli pa bomo tudi vašega obiska v eni izmed naših poslovalnic, kjer se lahko s strokovnjaki posvetujete o vašem načrtu montaže strehe, mi pa vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri žlebov za vaš objekt. Seveda pa se lahko z nami pogovorite tudi o sami montaži žlebov in z veseljem vam bomo pomagali.