28. april 2017

enostavno knjigovodstvo Materialno knjigovodstvo, dvostavno ali enostavno knjigovodstvo


Materialno knjigovodstvo skupaj z vodenjem podatkov o finančnem poslovanju predstavlja zelo pomembno dejavnost za uspešno poslovanje podjetij različnih velikosti. Ko se odločate za knjigovodski servis, morate tako imeti v mislih, da finančno in materialno knjigovodstvo nista samo nekaj, za kar morate poskrbeti zaradi zakonskih predpisov. Natančno finančno in materialno knjigovodstvo vam lahko namreč močno koristita pri iskanju možnosti za izboljšanje poslovanja podjetja, podobno pa velja tudi za kvalitetno podjetniško in poslovno svetovanje. To so torej storitve, za katere vam ne bi smelo biti škoda odšteti denarja, saj se vam lahko vložek večkratno povrne.


Dvostavno ali enostavno knjigovodstvo – katera opcija je boljša?


materialno knjigovodstvoEna od pomembnih dilem, ki jo morate razčistiti, preden se dokončno odločite za knjigovodski servis, je zagotovo ta, ali je v vašem primeru nujno dvostavno knjigovodstvo. Večina se namreč v primerih, ko je to dovoljeno, odloči za enostavno knjigovodstvo, ki v praksi pomeni, da  se vsi poslovni dogodki knjižijo le enkrat. To velja tako za dogodke, vezane na finance, kot tiste, ki jih uvršamo med materialno knjigovodstvo. Najbolj pogosto je enostavno knjigovodstvo za s. p., ki pa je možno le ob izpolnjevanju določenih pogojev. Enostavno knjigovodstvo za s. p. pride v poštev ob izpolnjevanju najmanj dveh izmed treh pravil. Prvo se nanaša na to, da povprečno število zaposlenih delavcev ne sme biti višje od tri, drugo pa pravi, da vaši letni prihodki pa ne smejo presegati 42.000 €. Tretje pravilo je povezano s povprečno vrednostjo aktive, ki se izračuna tako, da seštejete vrednosti aktive na prvi in zadnji del poslovnega leta. Število nato razpolovite, dobljeni znesek pa ne sme presegati 25.000 €. Če ste torej samostojni podjetnik in izpolnjujete vsaj dve pravili oziroma merili, je v vašem primeru načeloma možno enostavno knjigovodstvo. To pride v poštev tudi pri društvih, a le pri tistih, ki ne opravljajo pridobitne dejavnosti. Društvom, ki se ukvarjajo tako s pridobitno kot nepridobitno dejavnostjo, pa je na voljo le dvostavno knjigovodstvo. Na podlagi vaše konkretne situacije vam v podjetju R Fakturra svetujemo, katero možnost izbrati.


Poskrbimo tudi za natančno materialno knjigovodstvo


Naša želja je, da bi strankam zagotavljali ugodne cene računovodskih storitev, poskrbeti pa želimo tudi za to, da bodo naše usluge karseda celovite. Tako z veseljem poskrbimo tudi za materialno knjigovodstvo, ne le za finančno. Prav materialno knjigovodstvo je namreč pogosto zanemarjeno na račun finančnega, kar pa je napaka, ki si je ne bi smeli privoščiti. Prisluhnemo vašim specifičnim potrebam in vam pomagamo do boljših poslovnih rezultatov.