26. junij 2017

Magnetna plošča in pomen izbire magnetnih materialov

magnetni materialiMagnetna plošča lahko svojo funkcijo opravlja le takrat, kadar je izdelana iz primernih magnetnih materialov. Pomen njihove pravilne izbire je premalokrat poudarjen, saj gre za pomembne odločitve, ki jih moramo skleniti pred samo izdelavo magnetov. Izraz magnet običajno uporabimo za predmet, ki proizvaja svoje lastno magnetno polje tudi takrat, kadar uporabljeno magnetno polje ni prisotno – tega so sposobne le določene vrste materialov, ki se uporabljajo za izdelavo magnetov. Večina izmed materialov proizvaja svoje lastno magnetno polje kot odgovor na uporabljeno magnetno polje. Od izbire materiala je odvisno obnašanje magneta, zaradi česar se lahko delovanje različnih magnetov med seboj bistveno razlikuje – pri tem imajo pomembno vlogo elektronske konfiguracije materiala. Za izdelavo magnetne plošče moramo torej uporabiti primeren material, zato je najbolje poiskati ponudnika, ki se ukvarja s prodajo magnetov in ima na tem področju veliko izkušenj.

 

 

magnetna ploščaMagnetni materiali in njihove vrste

Magnetni materiali v grobem delimo v tri skupine:

  • Feromagnetni in ferimagnetni materiali so edini, ki lahko ohranijo magnetizacijo. Kot primer lahko vzamemo magnet za hladilnik. Ferimagnetni materiali vključujejo ferite in najstarejše magnetne materiale (magnetit in lodeston).
  • Paramagnetne snovi, kot so platina, kisik in aluminij slabo privlačijo magnete in so kar tisočkrat šibkejši od feromagnetnih materialov – zaznamo jih lahko le z uporabo izjemno močnih magnetov.
  • Diamagnetni materiali odbijajo oba pola. Gre za snovi, kot so ogljik, baker, voda in plastika.

 

Izbiro magnetnega materiala za izdelavo magnetne plošče je pametno prepustiti strokovnjakom, ki bodo znali izbrati primeren material, zaradi katerega bo magnetna plošča opravljala svojo funkcijo. Povprašate jih lahko tudi o ceni trajnega ali permanentnega magneta.

 

 

Magnetna plošča v podjetju Ilirik

Željene informacije o magnetni plošči lahko pridobite tudi pri prijaznih svetovalcih v podjetju Ilirik, v katerem vse svoje znanje vlagamo v napredek in razvoj nove tehnologije, s pomočjo katere olajšamo delo našim strankam. Na podlagi pridobljenih znanj in izkušenj na področju izdelave magnetov vam bomo znali svetovati in za vas izbrati prave materiale za izdelavo magnetov. Povprašajte nas tudi o magnetnih filtrih, saj bomo svoje izkušnje z veseljem delili tudi z vami. Vabljeni v Ilirik!