28. avgust 2018

Lpg cena, ki je zelo ugodna, je le ena izmed prednosti vožnje na avtoplin lpg

Lpg cena je le eden od mnogih razlogov, zakaj je vožnja na lpg oziroma avtoplin lpg tako priljubljena. Če še niste slišali za avtoplin lpg, potem je tukaj nekaj informacij, ki bi vas utegnile zelo zanimati, saj lahko stroške porabe goriva za vožnjo z vašim avtomobilom močno zmanjšate. Vozila, ki so predelana kot avto na plin, kot pogonsko gorico uporabljajo lpg (ang. Liquid Petroleum Gas). To je utekočinjen naftni plin, ki ga v Sloveniji poznamo tudi kot avto plin ali avtomobilski plin. Lpg je sodobno gorivo, ki je z vidika okolja oziroma ekologije zelo primerno, saj v primerjavi s klasičnimi gorivi ne povzroča nevarnih emisij in je veliko manj škodljivo za okolje. Cena plina lpg je v primerjavi z bencinom ali dizlom veliko bolj ugodna, saj so cene avtoplina lpg v Sloveniji tudi do 50 % nižje. Glavne prednosti avtoplina lpg: cena, ki je veliko bolj ugodna kot ostala goriva, lpg je okolju prijazno gorivo, ki podaljša tudi življenjsko dobo motorja in ostalih delov avtomobila.

 

Lpg avtoplin cena


Kaj je lpg?

Lpg ali utekočinjen naftni plin je mešanica butana in propana. Lpg se pridobiva z destilacijo iz zemeljskega plina in pri predelavi surove nafte. Je težji od zraka in lahko vnetljiv, vendar je kljub temu vožnja na plin lpg popolnoma varna. Tudi prevoz oziroma transport in skladiščenje avtoplina sta enostavna, saj se plin utekočini že pri relativno nizkem tlaku. Lpg je kot pogonsko gorivo okolju prijazna in varčna alternativa, odlična alternativa pa je tudi zaradi cene, saj je v primerjavi z ostalimi energenti cenovno veliko bolj ugoden, pa tudi izpusti škodljivih in okolju nevarnih snovi so zanemarljivi. Lpg ali utekočinjen naftni plin je zeleno gorivo in je eno redkih, ki nima na okolje negativnega vpliva. Zakaj je temu tako, se morda sprašujete? Pri popolnem izgorevanju lpg avtoplina nastajajo toplota, CO2 in vodna para, ostalih škodljivih snovi praktično ni. Podatki kažejo, da se z uporabo avtoplina skoraj v celoti odpravijo emisije žveplovega dioksida in drugih toksinov, prav tako se znižajo emisije ogljikovega dioksida, in sicer kar za 15 %, dušikovega oksida, ogljikovega monoksida in smoga. Avto na plin postaja vse bolj priljubljena izbira mnogih voznikov, ki so v njem prepoznali številne prednosti, ki pa ni le lpg cena. Lpg je namreč gorivo, ki ne le, da uspešno nadomešča bencin, ampak ga tudi presega, saj ima dokazane pozitivne učinke na motor vozila.


Cena plina lpg in cena investicije v predelavo

Tudi v Sloveniji se vse več posameznikov odloča za predelavo vozila na avtoplin. Pri tem igra veliko vlogo prav dejstvo, da je lpg cena v primerjavi z bencinom občutno nižja. Kar pomeni ogromen prihranek pri porabi za gorivo. Medtem ko cene bencina naraščajo, ostaja cena plina lpg praktično enaka. Strokovnjaki poudarjajo, da bodo cene bencina še rasle, medtem ko takšnega scenarija z lpg plinom ni pričakovati. Cene lpg plina bodo po napovedih ostale takšne, kot so. V našem podjetju vam nudimo ugodno ceno za predelavo vozila na avtoplin. Vgrajujemo lasten avtoplinski sistem, na katerega vam nudimo tudi osem letno garancijo. Če se odločite za predelavo na avto plin, lahko pridobite tudi 800 eurov subvencije, financiramo vaš sistem na 24 obrokov, podarimo pa vam tudi strošek homologacije. Z našim sistemom pa se bo pocenilo tudi vaše zavarovanje za vozilo. Kar nekaj je razlogov, zakaj je odločitev za avto na plin pametna odločitev.

 

cena vožnje s plinom lpg


Kako avtoplin vpliva na motor vozila?

Prihranek pri strošku goriva (lpg cena je zelo nizka) ni edini razlog za odločitev za avto na plin. Uporaba lpg plina prinaša tudi druge prednosti in koristi tudi za vaš avtomobil oziroma motor vašega vozila. Tukaj je nekaj prednosti: za 35 % daljša življenjska doba motorja avtomobila, dalj časa uporabno motorno olje, dvakrat daljša življenjska doba lambda sonde in katalizatorja itd. Tudi za varnost je poskrbljeno pri predelanih vozilih in brez oklevanja lahko rečemo, da je plin kot pogonsko gorivo bolj varno od bencina, in sicer zaradi tega, ker je rezervoar za lpg plin bistveno močnejši kot bencinski rezervoar. Ta je namreč izdelan iz jekla in dodatno ojačan, bencinski pa je izdelan iz umetne mase. Poleg tega je avtoplinski sistem zavarovan s prekinitvenimi ventili, ki v primeru mehanske poškodbe napeljave v zelo kratkem času zaprejo rezervoar in pretok goriva skozi napeljavo. Tudi v primeru nesreče se avtoplinski rezervoar izkaže za boljšega, saj se nahaja v prtljažniku in ni na udaru tako močno kot bencinski.


Vožnja na lpg je varna in udobna

Ekološka ustreznost, nizka cena lpg in ugodni vplivi na motor so glavne prednosti avtomobilov na plin, ki se že dolga leta obrestujejo številnim voznikom predelanih avtomobilov. V našem podjetju smo sorazvili vrhunski plinski sistem, s pomočjo katerega boste veliko prihranili, vožnja pa bo udobna in ugodna. Če se tudi vi zanimate za predelavo vozila na lpg, cena pa vam je tudi pomembna, potem vas vabimo, da svoje vozilo pripeljete k nam in poskrbeli bomo za ustrezno montažo oziroma vgradnjo sistema.