LPG je tretje najpriljubljenejše gorivo na svetu

24. februar 2020

Avtoplin LPG je mednarodna okrajšava za liquefied petroleum gas, kar pomeni utekočinjeni naftni plin. Gre za mešanico vnetljivih ogljikovodikovih plinov, kot so propan, butan, izobutan itd. in trenutno najbolj ekonomično ter zelo ekološko gorivo, ki ga običajno uporabljamo za ogrevanje domov, tople vode, kuhanje in gorivo za motorna vozila.

Na letnem povprečju znaša cena avtoplina v Sloveniji cca. 50% cene bencina, kar kaže na stimulativno uporabo tega energenta za pogon vozil. Torej, po odplačanih začetnih stroških predelave vašega avtomobila, boste lahko resnično prihranili.

Pri nas je trenutno 143 črpalk, ki ponujajo tudi avtoplin. Če niste prepričani kam bi se namenili, na spletu najdete seznam in zemljevid z njihovimi naslovi ter informacijo o ceni avtoplina na posamezni črpalki.

LPG predelava je možna na večini avtomobilov z bencinskim motorjem, pretvori  pa jih v »avtomobile z dvojnim gorivom«, saj jih lahko poganja tako plin, kot tudi bencin. Pri postopku predelave, vgradimo rezervoar, ki je prilagojen posameznemu vozilu in navadno vgrajen v prtljažniku ali na mestu, ki je bilo namenjeno rezervni gumi. Namestimo tri elemente, s pomočjo katerih plin spremeni agregatno stanje iz tekočinskega v plinsko. Pomembno vlogo igra tudi točilno mesto, ki  se načeloma  nahaja pod registrsko tablico, ali zraven vašega trenutnega mesta za točenje bencina. Avtoplinski sistem Tartarini vsebuje preklopnik za hitro in enostavno preklapljanje iz bencinskega na plinski pogon in obratno. Količina plina, ki se nahaja v rezervoarju, je prikazana na majhnem zaslonu, kar omogoča konstanten nadzor nad porabo.

predelava na plin