22. marec 2017

Lesni peleti – ogrevanje na lesni biomaso prijazno do okolja in uporabnika

 

smrekovi peletiLesni peleti v zadnjem času vse bolj nadomeščajo kurilno olje. Les velja za relativno poceni, okolju prijazen in obnovljiv energetski vir. Lesni peleti so v celotni sestavljeni iz naravnega lesa – surov, nepredelan les pod visokim pritiskom stisnejo v lesene palčke. Lesni peleti so odlično gorivo tudi zato, ker je njihova kurilna vrednost visoka. Navadno so veliki le do nekaj centimetrov in so tudi lahki, zato so obenem zelo primerni za transport in skladiščenje. Njihova ugodna cena pa prinaša tudi za polovico nižje stroške ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Najkakovostnejši lesni peleti so narejeni iz 100% lesa, brez kemičnih aditivov, lubja ali drugih materialov. Dosegajo visoko kurilno vrednost, z nizkimi vrednostmi ostanka pepela in vlage.

 

Najboljši so smrekovi lesni peleti – ugodno v EVJ centru 

 

Pri nakupi lesnih peletov sta najpomembnejša kriterija kakovost in sestava. Nekateri lesni peleti imajo namreč višjo vsebnost vlage in so sestavljeni iz različnega lesa. Cena lesnih peletov ni pomembna, saj visoka cena ne pomeni nujno, da so lesni peleti tudi visoke kakovosti. Priporočljivo je, da so peleti narejeni izključno iz lesa, brez primesi lubja. Najboljši peleti so sestavljeni iz iglavcev, še posebej primeren je les smreke. Po mnenju večine so najboljši smrekovi peleti, ker od sebe dajo največ toplote. Dva kilograma kakovostnih smrekovih peletov ima enako kurilno vrednost kot liter kurilnega olja.

 

kurjava na pelete

 

Kurjava na pelete – popoln ogrevalni sistem

 

Kurjava na pelete s seboj prinaša udobje, prilagodljivost, nizke stroške in učinkovitost. Po zaslugi avtomatizacije in predvidljivosti je kurjava na pelete za marsikoga popoln ogrevalni sistem. Samodejno delovanje kurilnih teles, kot so kotel, peč, kamin ali kaminska peč, zagotavlja varčnost in visoko stopnjo udobja. Edina naloga uporabnika je, da s peleti napolni zalogovnik in pritisne gumb za vklop oz. izklop na termostatu. Ta omogoča dnevno ali tedensko programiranje, po katerem se kurilno telo prižiga in izklaplja samo.

Kakovostni kotli na pelete poskrbijo, da je poraba peletov izjemno majhna in da so izkoristki porabe veliki, emisije pri izgorevanju pa nizke. Ker se kurjava na pelete lahko priključi na centralno ogrevanje, se zanimanje za centralne peči na pelete povečuje. Ugodna cena peletov je tudi nasploh povzročila, da je kurjava na pelete vedno bolj iskana.

 

Vas zanima cena lesnih sekancev? Ogrevanje na sekance je postal vse bolj priljubljen, ekološko sprejemljiv in naraven način ogrevanja, zato so lesni sekanci tudi del naše ponudbe.