10. marec 2020

Laserski razrez pločevine je napreden postopek z malo odpadka

Pločevina je material, ki se ga najpogosteje uporablja v kovinsko predelovalni industriji. Ko govorimo o njenem razrezu, imamo v mislih, da iz osnovnega kosa izrežemo čim več uporabnih delov, pri čemer naj bi bilo čim manj odpadka. Izjemno natančen laserski razrez pločevine velja v tem smislu za enega izmed najbolj naprednih in ekonomičnih postopkov razreza.

 

Z laserskim razrezom lahko razrežemo različne vrste materialov kot so na primer železo, aluminij ali pa inox, pri čemer se celoten postopek bistveno ne razlikuje. Tovrstne postopek je primeren za različne debeline in velikosti materialov, kar pa je odvisno tudi od zmogljivosti laserja.

 

 

Laserski razrez pločevine opravljajo sodobni laserji, ki so računalniško vodeni

Razrez pločevine je bil v preteklosti sestavljen iz več različnih postopkov, ki so jih danes uspešno nadomestili sodobni laserji. Ti sedaj združujejo naloge, ki bi jih sicer moralo opravljati več naprav, zato so laserji pomenili velik korak naprej k racionalizaciji stroškov.

 

Sodobni laserji, ki so računalniško vodeni, se med seboj razlikujejo v svojih zmogljivostih, ta pa določa hitrost razreza in natančnost izvedbe. Laserji so tehnološko gledano na najvišji ravni delovanja, pri čemer je njihovo delovanje popolnoma avtomatizirano, to pa zagotavlja visoko stopnjo ponovljivosti.

 

stroj za laserski razrez

 

Prednosti laserskega razreza pločevine

Za potrebe kovinarske industrije, je laserski razrez pločevine prvi korak v celotnem proizvodnem postopku, in se je zaradi svojih prednosti močno uveljavil na trgu storitev rezanja pločevine. Zanj je značilen izjemno natančen razrez različnih oblik, ki ne potrebuje dodatne obdelave v smislu dodatnega brušenja odrezane površine.

 

Celoten postopek laserskega razreza pločevine je hiter, s čimer se tudi celotna proizvodnja izdelka bistveno pospeši. Izkoristek materiala je izjemno velik, kar pomeni, da je odpadnega materiala zelo malo, stroški proizvodnje pa nizki.

 

 

Zmanjšajte proizvodne stroške

Eden od razlogov, zakaj je laserski razrez pločevine tako priljubljen postopek, je v njegovi izjemni učinkovitosti. Sodobni laserji v sebi združujejo več različnih nalog, zato so bili zaradi tega mnogi postopki dodelave pločevine ukinjeni. Posledica tega je, da so naenkrat postali stroški proizvodnje bistveno nižji.

 

Sodobni laserji so sposobni razrezati pločevino na takšen način, da ob razrezu ostane čim manj odpadka. To pomeni, da je izkoristek kupljenega materiala maksimalen, zaradi česar se cena materiala bistveno zmanjša. Laserski razrez pločevine je učinkovit postopek, ki se kaže v nižjih stroških proizvodnje, pa je tudi rezultat večje ponovljivosti. Potem ko so na računalniku jasno določene dimenzije razreza, je naloga laserja le, da sledi ukazom s strani računalnika.