25. marec 2019

 

Kako izbrati poletno obleko, ki nam bo kar najbolje pristajala?

Temperature zunaj so že prav pomladne in veliko predstavnic ženskega spola se odloča za prijetne obleke, ki so nekoliko bolj udobne kot na primer hlače, ki jih nosimo večino zimskih dni. Poleg oblek se med modnimi poletnimi oblačili znajdejo tudi poletne bluze in krila, ki jih dame z veseljem kombinirajo. Seveda pa veliko predstavnic nežnejšega spola razmišlja tudi o tem, katero poletno obleko naj izbere za službo, dopust ali za na plažo. Ker se dekleta velikokrat vprašamo, katera obleka nam pristoji, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri kupovanju poletne obleke.

 

Ženska poletna obleka

 

Najprej je potrebno upoštevati stil oblačenja

Seveda se je najprej potrebno vprašati za kakšne namene bomo obleko nosili. Če bomo modna poletna oblačila nosili v službo se je bolje odločati za nekoliko bolj klasične kroje oblek, ki ženskih oblin ne poudarjajo pretirano, vseeno pa poudarijo nekaj ženskosti. Takšne obleke lahko dopolnimo z zanimivimi čevlji ali kosom nakita, nikakor pa ne bomo zgrešili, če se ob takšni obleki odločimo še za svileno rutko, ki jo elegantno zavežemo okrog vratu. Če kupujemo večerno obleko moramo biti še nekoliko bolj pazljivi. Poletne obleke so včasih zelo kratke, v takšnih primerih pa je potrebno razmisliti ali dolžina obleke še ustreza priložnosti, za katero jo želimo obleči.

 

Če kupujemo poletno obleko za prosti čas lahko posegamo po bluzah in lahkih poletnih oblekah, ki omogočajo sproščeno gibanje in nam tako ponujajo veliko udobja. Poleg ženskih poletnih oblek lahko obujemo športne čevlje ali pa se odločimo za natikače. Seveda pa pri nakupu poletnih oblek nikakor ne smemo pozabiti na poletne obleke za na plažo. Pri nakupu poletne obleke za na plažo je skoraj nujno, da obleka ustreza kopalkam, ki jih nosimo ali pa jih vsak smiselno dopolnjuje. Seveda moramo poletno obleko za na plažo kombinirati tudi s torbo, ki jo nosimo.

 

Pri nakupu poletne obleke moramo imeti v mislih tudi stil v katerem se oblačimo. Nesmiselno je namreč kupiti obleko ki je ne bomo imeli k čemu kombinirati.

 

Ženska obleka

 

Pri nakupu obleke zelo veliko vlogo odigra kroj, ki mora ustrezati tipu postave

Ena izmed najbolj perečih vprašanj vsakega dekleta pa je – kakšen kroj obleke naj izbere. Izbira kroja obleke je odvisna od tipa postave, ki nam je bil naklonjen. Ločimo različne tipe postav:

 

  • Postava v obliki črke H je značilna za tista dekleta, ki imajo širino bokov, pasu in ramen pretežno enako in nimajo preveč poudarjenega pasu. Roke in noge so vitke, postava je največkrat atletska. Dobro je, da so obleke kar se da oprijete, da poudarimo postavo in obline, ki jih premoremo. Obleke naj bodo svetlejših barv, poleg tega pa velja uporabiti tudi močne dodatke, kot so čipkasti detajli na poletni obleki, pas ali trakovi.
  • Postava v obliki peščene ure je značilna za tista dekleta, ki imajo uravnotežen obseg prsi in bokov, pas pa je vitek in lepo izrazit. Da bomo izgledale kar se da zapeljivo, lahko oblečemo telirane obleke, s katerimi bomo poudarile vitek pas in boke. Za ta tip postave odsvetujemo obleke ”brez oblike” in oversize obleke, saj bodo popolnoma zakrile vse atribute postave.
  • Postava v obliki hruške je značilna za dekleta ki imajo vitek in definiran pas in poudarjene boke, ki pa so širši kot ramena. Silhueto v obliki peščene ure boste dobile z oblekami brez naramnic v padajočem kroju ali pa z obleko v kroju A, ki lepo oblikuje pas. Razmislimo lahko tudi o oblekah, kjer je zgornji del bogat z vzorci ali pa več barvami, spodnji del pa naj bo enostaven in enobarven. Za dodatke si omislite bogat nakit, kot so velike ogrlice ali uhani, morda tudi izstopajoč šal ali bolero
  • Postava v obliki osmice je na prvi pogled zelo podobna postavi peščene ure. Ženske s tem tipom postave si za razliko od postave v obliki hruške lahko privoščijo tudi krajše obleke ali krila, da pokažejo svoje lepe noge. Za to postavo je značilen ozek pas, ki je lepo definiran, boki pa so širši od prsnega obsega. Če se lahko pohvalimo z omenjenim tipom postave je dobro poudariti svoje vitke noge, zato so lahko poletne obleke, ki jih izbiramo nekoliko krajše. Obleke naj bodo v A kroju, poudarjen pa naj imajo zgornji del.
  • Postava v obliki črke V je značilna za dekleta s širšim zgornjim delom telesa, boki in pas pa so nekoliko ožji. Da bi poudarili silhueto velja nositi obleke z oprijetim zgornjim delom in širokim krilom v A liniji z nabranim spodnjim delom. Obleke naj bodo brez naramnic ali asimetričnim zgornjim delom ali pa z globokim izrezom na V.
  • Postava v obliki ovala je značilna za dekleta z nedefiniranim pasom, ki hkrati predstavlja tudi najširši del telesa. Poleg tega imajo dekleta, ki se srečujejo s tem tipom postave tudi večje oprsje in krajši vrat. Da bi poudarile pas je priporočljivo nositi obleke temnejših barv z V izrezom in ožjim spodnjim delom. Obleke naj bodo gladkih linij in narejene iz kompaktnih materialov.