16. december 2015

Križno stikalo in načini uporabe: menjalno križno stikalo, dvojno križno stikalo itd.

Križno stikalo za luč in druge naprave je lahko zelo praktično. Delovanje križnega stikala nam namreč omogoča, da ustvarimo tako imenovano menjalno križno stikalo

 

 

Menjalno križno stikalo olajša upravljanje naprav

Kadar želimo prižigati določeno napravo z dveh različnih mest, nam zadostuje že običajno menjalno stikalo, če pa želimo tri lokacije, s katerih je možno upravljanje, bomo morali ustvariti menjalno križno stikalo. Delovanje tovrstnega stikala zahteva, da zvežemo dve menjalni in eno križno stikalo. V primeru, da s tem nimamo pretirano bogatih izkušenj, je delo bolj priporočljivo prepustiti mojstru, saj lahko sicer hitro pride do napake. V najboljšem primeru takšno stikalo ne bo funkcioniralo, uporaba napačno zvezanega stikala pa lahko pripelje celo do resnih poškodb. Elektro inštalacijski material ni nekaj, s čimer bi bilo mogoče prosto eksperimentirati, ampak rokovanje z njim zahteva dovolj znanja in izkušenj.

 


Dvojno križno stikalo za še lažji nadzor

Menjalno križno stikalo(Zelo) veliki prostori, na primer razne sejne sobe, dvorane, učilnice, predavalnice itd., običajno potrebujejo večje število stikal, s pomočjo katerih hkrati upravljamo večje število naprav oziroma luči. V tem primeru vam priporočamo uporabo dvojnega križnega stikala. S pomočjo dvojnega križnega stikala za luč, lahko pa tudi za druge naprave, ki ga prav tako kombinirate z menjalnim stikalom, boste dosegli poljubno povečanje upravljalnih lokacij za prižiganje/vklapljanje in ugašanje/izklapljanje želene električne naprave. Dvojno križno stikalo tako omogoča velik prihranek energije, saj naprave in luči ne gorijo takrat, ko niso v uporabi.

 


Pestra izbira različnih stikal

Ne glede na to, kakšno stikalo in koliko kosov potrebujete, smo v podjetju EVJ Elektroprom pravi naslov za vas. V primeru, da niste povsem prepričani glede izbire stikala, vam lahko tudi svetujemo glede najboljše možnosti v vaši konkretni situaciji. Stikala iz naše ponudbe so primerna tako za gospodinjstva, kot za poslovne in industrijske objekte. Gre za izdelke iz najvišjega kakovostnega razreda priznanih proizvajalcev oziroma znamk (Vimar, TEM Modul, TEM Ekonomik, Aling Conel itd.) po kupcem prijaznih cenah, preverite pa še našo ostalo ponudbo ugodnega elektromateriala. V primeru, da nimamo natanko tistega, kar iščete, nam to sporočite, in potrudili se bomo, da vam pomagamo.