20. julij 2016

Klarineti priljubljeno glasbilo med pihali

Klarinet JP John Packer

Klarineti predstavljajo enega od osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrov, prav tako pa služijo tudi kot solistični ali spremljevalni inštrument v kvintetovski narodno-zabavni zasedbi. Današnji kakovostni klarineti so narejeni iz ebenovine, trdega afriškega lesa, še posebej iz grenadila, medtem ko so bili začetniški primerki klarineta izdelani predvsem iz plastike.
Značilen sestavni del klarineta je ustnik s prostim trstnim jezičkom, od koder zrak prehaja najprej v hruško, nato v cev z luknjicami in zaklopkami ter nazadnje v odmevnik. Klarinete izdelujejo v različnih velikostih in uglasitvah, zato ima družina klarinetov velik glasovni obseg. Najbolj razširjen je klarinet uglašen v B klarinet, za njim je A, Es, basovski klarinet, altovski klarinet, kontra-altovski klarinet, klarinet rog in kontrabas klarinet.Klarinet – ugodna cena klarinetov v spletni trgovini Melodija

 

Odločitev za nakup pihala zahteva nekaj priprave in znanja, saj so klarineti zelo dragi in nihče si ne želi takšnega, ki ne bo dobro zvenel. Preden se odločite za en model klarineta, vam svetujemo, da jih nekaj preizkusite. Le tako boste lahko videli, kateri model vam najbolj ustreza.
Pri izbiri klarineta je zelo pomembno ali gre za začetnika in neizkušenega igralca ali za nekoga, ki igranje na klarinet že obvlada. Cena klarineta je odvisna tudi od tega, ali je klarinet plastični ali lesni.

 

Plastični ali leseni klarinet – cena nekoliko višja pri lesenih  

 

Plastični klarineti so najbolj primerna izbira za začetnike in za igranje zunaj, obenem pa so tudi bolj vzdržljivi. Leseni klarinet, katerega cena je nekoliko višja od plastičnega, pa bo proizvedel bolj profesionalen zvok in imel kakovostne tipke. Pred nakupom se prepričajte, da klarinet ni poškodovan ali ukrivljen, sicer pa vedno kupite glasbilo, ki ima tudi nekajletno garancijo. Nikoli ne kupite pihala, če ga predhodno niste osebno preizkusili in nanj odigrali nekaj akordov.
Ko se odločate za nakup klarineta, se pozanimajte ali z njim v kompletu dobite tudi opremo potrebno za čiščenje in vzdrževanje klarineta ali pa jo morate kupiti ločeno. Ta strošek lahko precej doda k ceni, ki je najbolj odvisna od znamke.

 

Klarinet - cena odvisna tudi od blagovne znamke

 

V spletni trgovini Melodija so na voljo klarineti naslednjih blagovnih znamk: Leblanc, Yamaha, Roy Benson, Kvant in JP-John Packer. Če vas torej zanimajo klarineti, npr. klarinet Yamaha, vas vabimo, da nas obiščete. Preverite tudi uglaševanje kitare.