29. julij 2019

 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje in njegove prednosti

V času šolanja in ko ste bili otroci, se verjetno niti niste dobro zavedali, kaj točno prinaša zdravstveno zavarovanje. Niti vas to ni posebej skrbelo in se s tem sploh niste obremenjevali, saj ste bili do obveznega in dopolnilnega oziroma dodatnega zavarovanja povsem upravičeni. S takimi in podobnimi skrbmi so se ukvarjali vaši starši oziroma skrbniki.

 

Ko ste dopolnili 26 let in ko ste v tistem času končali s šolanjem, pa je to postala tudi vaša skrb. Poleg obveznega zavarovanja ste morali poskrbeti tudi za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Morda pa se s tem ukvarjate ravno v tem času, zato vam bomo podali nekaj najosnovnejših informacij, ki jih morate vedeti o tem.

 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje in njegove prednosti

 

Kje lahko sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Pri nas v Sloveniji je obvezno zdravstveno zavarovanje obvezno. Poleg tega pa imamo na razpolago še možnost, da se tudi dopolnilno oziroma še dodatno zavarujemo. Medtem ko za obvezno zavarovanje poskrbite s pomočjo delodajalca, lahko pa tudi povsem sami, je dopolnilno zdravstveno zavarovanje v največji meri odvisno samo od vas.

 

Najprej se morate zelo dobro zavedati, kaj vam prinaša dodatna oblika zavarovanja. Če se boste seznanili z vsemi potrebnimi informacijami, sploh ne boste oklevali med tem, ali bi se dodatno zavarovali ali ne, saj boste ugotovili, kaj vas čaka v primeru nezgode in če niste dodatno zavarovani. Sami boste morali namreč doplačati razliko stroškov, ki vam jo obvezno zavarovanje ne krije. Včasih je to kar 90 % od vseh stroškov, kar lahko predstavlja izjemne visoke količine denarja.

 

Ko boste preučili, zakaj se dopolnilno zavarovanje splača, je naslednji korak ta, da si izberete najprimernejšega ponudnika. Pri nas so na razpolago tri priznane zavarovalnice. Sklenitev za dopolnilno zavarovanje pa lahko sklenete kar preko spleta ali pa v njihovih fizičnih prostorih.

 

Primerjava med zavarovalnicami

Na spletni strani lahko pred sklenitvijo dodatnega zavarovanja preverite vse tri zavarovalnice. To so Vzajemna, Adriatic in Triglav. Tista ponudba in dodatne ugodnosti, ki vas bodo najbolj zamikale, pa je zagotovo vaša najboljša izbira. Pozanimajte se tudi, koliko na mesec vas bo tako zavarovanje stalo in kaj vse vam prinaša. Preverite tudi, kje lahko koristite ugodnosti, ki vam jih posamezne zavarovalnice ob sklenitvi zavarovanja ponujajo.

 

Kje lahko preverite stanje vašega zavarovanja

Tako kot po spletu lahko sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa na njem lahko ravno tako preverite, ali imate obvezno in dopolnilno zavarovanje urejeno. Pri sebi morate imeti le zdravniško izkaznico, na kateri je številka, ki jo morate v posebno okence vtipkati na spletno stran Zavoda za zdravstveno zavarovanje.