Jogi - Prevleke, jogi rjuhe/ Jogi za otroke, lateks jogi

09. april 2019

Besedo 'jogi' pogovorno uporabljamo kot sopomenko za vzmetnico ali ležišče. Kakšno je to ležišče, pa je odvisno od materialov, ki ga sestavljajo. Danes na trgu prevladujejo lateks, pena in kovinske vzmeti. Proizvajalci pogosto ponujajo kombinacije različnih materialov, v zadnjem času so zlasti popularni naravni, kot so kokos, volna, bombaž in sisal. Da bi bil vaš nakup optimalen, se je prej vsekakor potrebno dobro informirati.

Pri izbiri jogija je pomembno v kakšnem položaju navadno spimo, torej kaj je za nas najboljše vemo sami. Pred vsem pomembno je to, da se na njem dobro počutimo. Nekateri preferirajo trdo, drugi mehkejše ležišče, strokovnjaki pa povedo, da je najboljše ležišče tisto, ki našemu telesu omogoča čim bolj ergonomski položaj spanja, kar pomeni tak položaj, v katerem bo hrbtenica ohranila svojo naravno krivuljo.

 

Prevleka za jogi

Poznamo več vrst prevlek za jogi, ki služijo različnim namenom. Za tiste, ki potrebujejo le zaščito, so na voljo bombažne zaščitne prevleke, ki jogi ščitijo pred madeži, nabiranjem prahu in vlago. Zelo praktične so takrat, ko veliko časa preživimo v postelji, ali pa v poletnem času, ko se več potimo. Najbolj primerne so bombažne (do 85%). Med tem, ko nam pomagajo uravnavati potenje, ponujajo mehkobo in zaščito. Pralne so na 60°C, dodane pa imajo tudi pripravne elastike za namestitev na ležišče. Obstajajo v več velikostih.

Za zaščito otroških ležišč, previjalnih mizic, kavčev, ležišč inkontinentih bolnikov in starejših, oziroma vse tiste priložnosti, ko obstaja tveganje, da se bo ležišče med spanjem zmočilo, so na voljo nepremočljive zaščitne prevleke, ki ležišče stoprocentno zaščitijo pred vlago, neprijetnimi vonjavami in madeži. Njihova zgornja stran je navadno iz bi-elastičnega PES / PU materiala, ki se v trenutku prilagodi na telesno temperaturo človeka in tako ni neprijetnega, mrzlega občutka ob pričetku uporabe. Je koži prijazen, nevnetljiv in netoksičen. Čeprav neprepusten za tekočino, diha. Prevleka ima po celotni dolžini skrito zadrgo, ki popolnoma onemogoča vdor vode v notranjost jogija.

Zaradi vse več alergij na prah in pršice ter astmatičnih obolenj, ki pogosto pridejo do izraza ravno med spanjem, so vam na voljo antialergijske zaščitne prevleke, ki lajšajo težave zaradi alergij in olajšajo vzdrževanje higiene ležišča. Izdelane so iz 100 % poliestra,  pralne pa na visokih temperaturah (95°C), ki uničijo vse pršice in alergene. Zgornja plast teh prevlek je lepo mehka in koži prijazna, na jogi pa se nameščajo s pripravnimi elastikami.

 

Jogi

 

Jogi rjuhe

Na tržišču obstajajo jogi, oziroma napenjalne rjuhe iz vseh mogočih materialov, a tiste najbolj kvalitetne in uporabniku prijazne, so vsekakor narejene iz 100% bombaža, ki  sta mu za lažje raztezanje dodana elastan in guma Fleximo. Takšna jogi rjuha je mehka in hkrati zelo trpežna.

Trenutno najpopularnejše so narejene iz organskega bombaža, izredno zračne, nežne in mehke tkanine, ki odlično odvaja telesno vlago v prostor, njeno vzdrževanje pa je relativno preprosto. So zelo prijetne na dotik, koži prijazne in antialergijske, primerne tudi za astamatike ter vse, ki trpijo za alergijami, povzročenimi zaradi prahu in pršic.

 

Jogi za otroke

Izbira jogija za našega malčka je odvisna od zdravstvenega stanja in starosti otroka. V primeru astme, moramo biti gotovo bolj pozorni na materiale jogija, pri majhnih otrocih pa je vredno pomisliti na različne možne scenarije, kot so bruhanje med boleznijo, močenje postelje med odvajanjem od plenic, itd, itd. Pametno je izbrati jogi, ki ga bomo lahko očistili, oziroma prevleko, ki bo jogi ščitila pred vlago in umazanijo.

Izbira se tudi na podlagi otrokove velikosti in najpogostejšega položaja spanja, ki narekuje na katerih mestih bo otrokovo telo potrebovalo največ podpore in kakšna mora ta podpora biti, načeloma pa pri majhnih otrocih velja, da potrebujejo ravno in dovolj kompaktno podlago, ob katero se bodo lahko med obračanjem upirali.  Na tržišču so na voljo ležišča, razvita posebej za odraščajoče otroke in mladino. Telesu se prilagodijo mnogoconsko, kar pomeni, da so cone ležišča odzivne na telo, ne glede na njegov položaj, kar je zlasti priporočljivo za otroke, ki še niso dosegli svoje končne višne.

 

Jogi za otroke

 

Lateks ležišča

Lateks je material, narejen iz penjenega naravnega kavčuka in je torej naravni material. Njegova struktura je prepredena s številnimi luknjicami in kanali, kar ga naredi za 33% bolj zračnega od ostalih, umetnih materialov. Je zelo vzdržljiv, saj je njegova življenjska doba tudi do 10 let, vendar pa se ga po tem času iz higienskih razlogov in dotrajanosti zamenja. Gre za antibakterijski material, ki s svojo sestavo onemogoča razvoj pršic, plesni ali klic, hkrati pa je izjemno prožen in točkovno prilagodljiv, saj telesu nudi primerno ergonomsko podporo.

Jogiji iz lateksa imajo različna števila con, ki so različnih oblik, višin in struktur, pri nekaterih gre za kombinacijo lateksa z drugimi materiali, kot so recimo bombaž ali volna (večinoma v dodanih prevlekah), na voljo pa so običajno v treh trdotah. Uporablja se jih v kombinaciji s primernim letvastim podom, kakor vsa ostala ležišča, brez lastnega vzmetenja.