25. februar 2015

SOS lasje izpadajo

Izpadanje las in motnje lasiščaIzpadanje las je do določene mere povsem normalen naraven proces. Zdrava rast las namreč poteka v naravnem krogotoku, ki se nenehno ponavlja. Vsak dan rastejo novi lasje, drugi pa izpadajo. O motnjah rasti las ali prekomernemu izpadanju las govorimo, če več tednov zapored izpade več kot 50 do 70 las dnevno. Možnosti za prekomerno in prezgodnje izpadanje las je veliko, delimo jih na tiste, ki nastanejo zaradi:

  • okvare kože, npr. zaradi poškodbe, opekline, infekcije ali vnetja, ki je poškodovala lasni folikel in s tem lasne korenine. Takšna izguba las je dokončna.
  • motenj funkcije lasišča.

 

Vzrok funkcijskega izpadanja las, ki je danes precej pogosto, lahko povzročijo: dedna pogojenost (lasni folikli v času človekovega življenja proizvedejo genetsko individualno določeno število las), različne bolezni, motnje delovanja hormonskih žlez, pomanjkanje določenih snovi npr. železa, vitaminov, elementov v sledeh, tudi radikalne diete, stranski učinki zdravil, psihološki ali fizični stres.
S strani strokovnjakov – frizerjev – so na voljo produkti, ki izboljšajo impulze rasti las, povečujejo energijo celic, delujejo pozitivno na aktivno fazo rasti las, povečujejo biološko razpoložljivost primarnih hranilnih snovi v koreninah las in zagotovijo pomembne snovi za rast las. Na nas samih pa je, da izboljšamo kvaliteto našega življenja, uporabljamo kvalitetne izdelke za nego las, da se prehranjujemo s hrano bogato z vitamini, minerali in elementi v sledeh. Skrbimo zase in spoštujmo naše telo.