07. junij 2018

Proteini za hujšanje v prahu – pomoč pri odvečnih kilogramih?

Proteini za hujšanje niso kakšna novost na trgu, saj so jih bodybuilderji pričeli uporabljati že pred leti. Drži pa, da jih mnogi še danes napačno povezujejo le s profesionalnimi športniki in ljudmi, ki redno obiskujejo fitnes. Proteini za hujšanje v prahu sodijo v skupino prehranskih dopolnil, namenjenih pridobivanju popolne postave. Medtem ko z mnogimi prehranskimi dopolnili v telo vnašamo snovi, ki so mu tuje, s proteini za hujšanje v telo vnašamo snovi, ki jih organizem že pozna. Beljakovine namreč potrebujemo za normalno delovanje in potek funkcij, a jih žal z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj. Zdrava, odrasla oseba na dan potrebuje približno 0,8 g dnevne doze beljakovin na 1 kilogram telesne teže. Potreba se poveča v določenih primerih, med drugim tudi takrat, kadar želimo izgubiti odvečne kilograme ali povečati mišično maso. Mnogi, ki so se cilja lotili brez uporabe proteinov v prahu, so hitro uvideli, da se s trenutne točke ne premaknejo nikamor. V kolikor torej nameravamo izgubiti kakšen kilogram ali pridobiti mišice, povprečna vrednost potrebe po beljakovinah za nas več ne velja, torej je potreba večja od minimuma. Pri tem si je najbolje pomagati z uživanjem proteinov za hujšanje, ki nam zagotovijo beljakovine v čisti obliki in jih dostavijo prav tja, kjer jih potrebujemo. Če k temu dodamo še povečan vnos živil, ki vsebujejo veliko beljakovin v telo, potem smo na odlični poti, da dosežemo cilj. Izbiramo lahko med živili, kot so piščančje in puranje meso, ribe, jajca, stročnice in oreščki.

 

proteini za popolno postavo

 

V katerih primerih je uživanje proteinov za hujšanje odsvetovano?

Najprej je potrebno opozoriti na naslednje - pri izbiri moramo upoštevati morebitno preobčutljivost posameznika na sojo ali gluten in glede na to izbrati primerne proteine za hujšanje v prahu. Uživanje je odsvetovano le v primeru, če posameznik s prehrano v telo vnese dovolj beljakovin, kar je še posebej zahtevno pri profesionalnih športnikih in bodybuilderjih, ki potrebujejo približno 1,8 g beljakovin na kilogram telesne teže. Sicer ne obstajajo primeri, v katerih bi se uživanje odsvetovalo. Če je naš cilj popolna postava, je vnos beljakovin v prahu v telo celo priporočljiv. Dejstvo je, da so beljakovine osnovni gradbeni material za sestavo mišic, zato se nam včasih zdi, da kljub redni telovadbi in uživanju primernih živil ne dosežemo svojega rezultata, pa naj se še tako trudimo. S pomočjo proteinov v prahu bodo rezultati hitro postali bolj dosegljivi. A pozor, tudi pretiravanje lahko ima negativne stranske učinke. Odvečne beljakovine v organizmu se spremenijo v ogljikove hidrate, maščobe in ketonska telesa, zato se je najbolje držati navodil, zapisanih na embalaži izbranih proteinov za hujšanje v prahu.

 

 

Ponudba na trgu je ogromna – kaj izbrati?

Proteini s kreatinom so zelo priljubljeni. Kreatin je med športniki izjemno priljubljen dodatek, saj je zelo učinkovit, poleg tega pa je o njem ogromno govora in opravljenih raziskav, v katerih so bili potrjeni odlični rezultati. V večini izmed opravljenih raziskav po vsem svetu je bilo dokazano, da kreatin pozitivno vpliva na športnikovo zmogljivost, s čemer se strinjajo tudi uporabniki po svetu. S proteini za hujšanje, ki vsebujejo kreatin, smo pripravljeni na visokointenzivno delo v fitnessu ali telovadnici, poleg tega pa se zaradi njegove povečane vrednosti v mišicah poveča količina vode, kar pomeni, da mišice nabreknejo in so videti še bolj polne. Njegova uporaba se ne konča na področju športa in zdravega življenjskega sloga, saj je uporaben tudi na področju medicine – pri zdravljenju mnogih bolezni, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, jemanje pa se priporoča sladkornim bolnikom. Proteini za hujšanje v prahu prav tako ne prispevajo samo k izgubi telesne teže, temveč prispevajo k boljšemu počutju, k več energije in nenazadnje k boljši samopodobi, ker smo dosegli želen rezultat.

 

whey proteini

 

Izdelki, ki jim zaupajo številni uporabniki

Proteini so se upravičeno znašli med najbolj priljubljenimi prehranskimi dopolnili na trgu, preprosto zato, ker je z njimi mogoče doseči odlične rezultate. V spletni trgovini The Nutrition, ki se sicer nahaja še na 13 prodajnih mestih po Sloveniji, so med uporabniki zelo priljubljeni in najpogosteje uporabljeni THE Amino Whey z kar 86% čistih beljakovin. Gre za odličen nadomestek obroka, primeren za športnike, kot tudi za vse, ki si želijo na zdrav način normalizirati telesno težo. S proteini za hujšanje v prahu nimamo veliko dela, saj je priprava hitra in enostavna. Kadar nimamo časa za pripravo uravnoteženega obroka, je brez dvoma bolje zaužiti proteine za hujšanje, kot pa prigrizek, ki bo za nekaj trenutkov potešil našo lakoto, vendar pa nas ne bo oskrbel z vsemi potrebnimi hranili. Zavedati se je potrebno, da v prehranjevalnem režimu delamo ogromno napak, ki nas onemogočajo na poti do cilja. Z uporabo proteinov za hujšanje v prahu bomo telesu ponudili vse, kar potrebuje za doseganje zastavljenega cilja.