04. maj 2017

Zgodovina hlač z naramnicami


Hlače z naramnicamiHlače z naramnicami niso plod novejše mode. Do druge svetovne vojne so bili pasovi rezervirani predvsem, če ne že izključno, za vojaške uniforme in so funkcionirali kot modni dodatek. Preden so se pasovi razširili tudi med ostale uporabnike, so si moški pomagali kar s hlačami z naramnicami. Hlače z naramnicami segajo  v osemnajsto stoletje, in sicer v Francijo, kjer so si pripenjali trakove v luknje na hlačah, s čimer so zagotovili, da so ostale na mestu cel dan. Naramnice so veljale kot del spodnjega perila in niso bile namenjene razkazovanju v javnosti. V dvajsetih letih devetnajstega stoletja je britanski dizajner Albert Thuron začel s proizvodnjo sodobnejših hlač z naramnicami, ki jih poznamo tudi danes. Moda tistega časa je prepisovala nošnjo zelo visokih hlač, pri katerih pasovi ne bi mogli opravljati svoje funkcije, tako da so hlače z naramnicami postale obvezen del moške garderobe.


V dvajsetem stoletju so hlače z naramnicami izginile iz mode, saj so začeli moški nositi oblačila z nižjim pasom, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pa so jih predpisovali le še kot medicinskih pripomoček za izboljšanje telesne drže in za bolj raven trebuh. V modo so se vrnile v šestdesetih letih dvajsetega stoletja, ko je angleški delovni razred naramnice začel uporabljati tudi v kombinaciji s kavbojkami izključno kot okras, a to še niso bile delovne hlače, ki jih poznamo danes. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so igrale hlače z naramnicami pomembno vlogo tudi pri osamosvojitvi žensk, ki so jih posvojile kot moden dodatek, ki je izražal brezspolnost in enakopravnost.   


delovne hlačeDelovne hlače za sodobnega delavca


Delovne hlače so vrsta hlač (z naramnicami ali brez), ki jih uporabljamo na delovnem mestu. Uporabljajo se kot zaščita pred umazanijo, vlago in praskami ter varujejo delavca pred zunanjimi vplivi. Kvalitetne, udobne in prilegajoče se delovne hlače odražajo tudi stanje podjetja in mu dajejo profesionalen videz, tako da funkcionirajo delavske hlače marsikje tudi kot standarda uniforma. Delovne hlače so uporabne za delo na gradbišču, v industriji, ločimo hlače za delo v gozdu ali na kmetiji. Narejene so lahko iz poliamida ali bombaža, ki nudi večji pretok zraka. Kadar kupujemo primerne delovne hlače, je dobro izbrati kvaliteto, saj nam bodo tako služile dlje časa. Pri nakupu je pomembno premisliti še namembnost – potrebujemo več žepov za shranjevanje in odlaganje orodja ali morda celo dežne hlače, ki nas bodo varovale v primeru slabega vremena?


V podjetju Trgos smo specializirani za delovno opremo in ob zaščitnih čeladah, varilnih maskah, gozdarski zaščitni opremi ter varnostnih brezrokavnikih nudimo tudi široko ponudbo najrazličnejših delavskih hlač, med katerim boste gotovo našli kakšne zase.