21. marec 2019

 

Greznice: zakonodaja se hitro spreminja, ne zamudite rokov!

Greznice, kot smo jih poznali nekoč, počasi, a zanesljivo tonejo v pozabo. Nadomestili so jih sodobneje zasnovani modeli, v mnogih primerih pa kar mala biološka čistilna naprava, nekakšna naprednejša verzija greznice. Zakonodaja v nekaterih primerih določa, da je mala biološka naprava celo nujna. O trenutni zakonodaji oziroma o spremembah, ki se že kmalu obetajo pri zakonodaji za to področje, bomo spregovorili nekoliko kasneje. Še prej pa nekaj pomembnih napotkov za tiste, ki se zanimate predvsem za greznice ali za zbiralne cisterne za greznice

 

Previdno pri izbiri greznice – »najceneje« naj ne bo edino vodilo

Na kaj morate paziti, ko se lotevate nakupa nove greznice? Najceneje na prvi pogled sicer deluje mamljivo, vendar pa pride v tem primeru pogosto že zelo hitro do težav. Tako bodo stroški, ki jih boste imeli s kasnejšimi popravili oziroma različnimi neprijetnostmi, na dolgi rok precej višji, kot že bi se že na začetku izbrala resnično kakovostna greznica. Najceneje zato ne sme biti edino, kar vas zanima, ko se odločate za nakup. Zakonodaja greznic narekuje, da morajo biti klasične nepretočne, torej zbiralne cisterne za greznice povsem zaprt sistem, pri katerem ne sme prihajati do izpustov v naravo. Če vas zanima ta tip, je torej zelo pomembno, da se prepričate, da je res zagotovljena optimalna vodotesnost. Pozorni bodite seveda tudi na dimenzije same cisterne za greznice, da bo ta zares zadostovala potrebam vašega gospodinjstva in da ne bo potrebno prepogosto naročanje odvoza, s čimer bi bili povezani previsoki stroški. Pri zelo zahtevnih terenih je vsekakor smiselno še, da ste previdni pri preverjanju možnosti vgradnje – ali je na primer možna nižja globina pri vgradnji kot običajno ipd.

 

greznice najceneje

 

Kako se razlikujeta pretočna greznica in mala biološka čistilna naprava?

Pretočna greznica je običajno razdeljena na tri prekate. Odpadna voda, ki potuje skoznje, se pri Tem deloma očisti, pri čemer se uporabljajo predvsem mikroorganizmi. Ena pomembnih razlik v primerjavi z malo biološko čistilno napravo je ta, da gre pri slednji za aerobno razgradnjo (z dovajanjem kisika), medtem ko pretočna greznica deluje po principu anaerobne razgradnje (brez kisika). V večini primerov velja, da mala biološka čistilna naprava zagotovi boljše očiščenje odpadnih voda, kar je njena glavna prednost, ki je vplivala na spremembe zakonodaje … 

 

Do kdaj so še dovoljene stare greznice glede na trenutno zakonodajo?

Živite na območju, kjer ni izgrajene kanalizacije, ali pa je morda tam postavljen vaš vikend/začasno bivališče? V tem primeru bo že kmalu potrebna zamenjava greznice. Zakonodaja namreč narekuje, da morate to storiti najpozneje do konca leta 2021 (pred tem se je kot rok omenjal konec leta 2017, vendar pa je nato prišlo do podaljšanja oz. zamika). Obstaja sicer nekaj izjem pri tej zakonodaji. Ena izmed tovrstnih izjem, ki jih predvideva zakonodaja, so na primer območja, kjer tudi v primeru uporabe male čistilne biološke naprave ne bi bil dovoljen izpust vode v naravo. V tem primeru pridejo v poštev povsem vodotesne in nepretočne oziroma zaprte/zbiralne greznice. Zakonodaja torej zajema specifična določila za posamezna območja, ki jih je nedvomno pametno preveriti za vse objekte, ki so v vaši lasti.

 

pretočne greznice zakonodaja


Pretočna greznica se lahko kasneje predela v malo čistilno napravo

Omenimo naj še možnost, da v primeru, da sodite med tiste, ki obvezno potrebujejo malo čistilno biološko napravo, to še ne pomeni nujno, da se morate najprej znebiti obstoječe greznice. Zakonodaja namreč dopušča možnost predelave/nadgradnje z vstavitvijo male čistilne biološke naprave, če to omogočajo obstoječe dimenzije in če pridobite izjavo o skladnosti. Tovrstna rešitev vam prihrani kar nekaj časa, stroškov in dela, zato gre vsekakor za opcijo, ki se jo splača raziskati, če tega doslej še niste storili. Za zares natančno oceno izvedljivosti te opcije se nedvomno priporoča ogled oz. mnenje strokovnjaka.


Na voljo različni tipi in različne velikosti cisterne za greznice

Pri podjetju Armex armature d.o.o. smo za vas pripravili pester nabor različnih opcij. Nudimo vam osnovne zbiralne greznice ter dvo- in troprekatne. Poleg tega pa vam ponujamo raznolike modele bioloških čistilnih naprav, pri čemer večina za svoje delovanje ne potrebuje elektrike. Če ste v dilemi, katera opcija bi bila za vas najprimernejša, vam z veseljem pomagamo pri odločitvi s strokovnimi nasveti, ki nam jih omogočajo bogate izkušnje na tem področju, saj delujemo že vse od leta 1991. Hkrati vas vabimo še k ogledu naše preostale ponudbe, v kateri med drugim najdete zbiralnike za deževnico, kompostnike, zbiralnike za pitno vodo, ponikalne sisteme in ionske čistilne naprave. Pri oblikovanju prodajnega programa dajemo vedno prednost kvaliteti, saj se zavedamo, da je »najceneje« na dolgi rok v resnici pogosto precej drago. Kljub temu pa si obenem prizadevamo za to, da svojim strankam vseskozi ponujamo karseda dostopne cene. Sedež našega podjetja je v Ivančni Gorici, na naslovu Ljubljanska cesta 66, kjer nas lahko obiščete. Seveda pa smo za vse potrebne informacije dostopni tudi po elektronski pošti ali po telefonu. Pri nas dobite greznice najceneje.