14. julij 2017

Grelniki vodeElektrični grelniki vode za ogrevanje brez izgub in majhni porabi električne energije


Grelniki vode oz. bojlerji so aparati, namenjeni segrevanju naše sanitarne vode. S pomočjo različnih vrst energije našo vodo ogreje do želene temperature. Grelniki sanitarne vode se lahko priključijo na centralni sistem ogrevanja, odlična rešitev pa grelniki vode predstavljajo tudi za stanovanja, počitniške hišice in ostale objekte, kjer ni vedno na voljo vira tople vode.
Glede na funkcionalnost so grelniki vode lahko netlačni ali tlačni. Medtem ko so prvi namenjeni za več odjemalnih mest, so tlačni grelniki sanitarne vode namnejeni samo za eno odjemalno mesto.
Grelnik vode je lahko pokončen (pritrdimo ga na steno) ali ležeč. Slednjega lahko pritrdimo na strop.


Klasični ali pretočni grelec vode?


V primerjavi s klasičnim bojlerjem je pretočni grelec vode energetsko varčnejši in vam bo olajšal pripravo tople vode. Vodo segreva po pretočnem principu: ko se pipa odpre, se hladna voda pri pretoku skozi grelnik ogreje. Pretočni grelec vode začne delovati šele, ko se pojavi potreba po topli vodi. Pretočni grelec vode nima zalogovnika vode-bojlerja, tako ne segrevamo količino morda nepotrebne vode za določeno porabo, vendar se sproti segreva le toliko vode, kolikor jo potrebujemo oz. pretočimo. Zato je naprava še posebej primerna za decentralizirano oskrbo posameznih izlivnih mest. Npr. za oskrbo s toplo vodo pomivalnega stroja v kuhinji ali umivalnika v kopalnici.
Upravljanje je zelo preprosto. Te kompaktne naprave so preproste za montažo, imajo pa večjo priključno moč in zato potrebujejo tudi večjo varovalko. Priključna moč električnih grelnikov vode se giblje od 1 kW do 6 kW.
Ker ima pretočni grelec v notranjosti ločen grelec vode od elektronike ima s tem do 5x daljšo življenjsko dobo kot stadardni električni grelniki vode.


Električni grelniki vode Bosch za najvišje udobje


Električni grelniki Bosch omogočajo veliko možnosti za pripravo tople vode za najvišje udobje, in to na ekonomičen in ekološko sprejemljiv način. Na voljo so naslednji električni grelniki Bosch:

  • mali električni akumulacijski bojlerji Tronic 1000 T,
  • električni grelniki z velikimi prostorninami Tronic 3000 T,
  • Tronic 5000 T za velike zahteve ter
  • Tronic 7000 T, ki ga odlikujeta sodoben dizajn in sodobna tehnologija.


električni grelnikiKaj je grelno število COP?


Grelno število COP se uporablja za primerjavo učinkovitosti različnih grelnikov vode (in toplotnih črpalk). Višje kot je število, bolj učinkovito je samo delovanje grelnika vode. Po definiciji grelno število COP predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in porabljenim delom za delovanje grelnika (elektrika). Če ima torej pretočni grelec vode COP 4.0, pomeni, da pridobite za 1 kWh elektrike 4 kW toplotne energije.