Daljinsko upravljanje gozdarskega vitla na traktorju

29. november 2016

gozdarski vitelGozdarski vitel predstavlja pomemben sestavni element vsakega gozdarskega traktorja, brez katerega bi bil transport lesa iz sečišča do gozdne ceste precej bolj zapleten in nevaren. Gozdarski vitel je običajno nameščna na zadnjo stran traktorja nad naletno desko. Skupaj z naletno desko lahko tvori traktorski priključek. Takšna oblika je primerna predvsem za občasno delo v gozdu. Gozdarski traktor, namenjen izključno delu v gozdu, ima vitel vgrajen. V preteklosti so je uporabljali predvsem mehanski gozdarski vitli, ki niso imeli daljinskega upravljanja, njihovo delovanje pa je bilo grobo. Danes prednjačijo hidravlični in elektrohidravlični vitli z daljinskim upravljanjem. Daljinsko upravljanje vitla prinaša enostavno in varno delo. V primerjavi z enobobenskim vitlom dvobobenski gozdarski vitel (dva bobna z vrvjo) omogoča istočasno delo z večjim številom hlodom. Pri dvobobenskih razvlačujemo dve vrvi in lahko naenkrat privežemo več lesa. Vsak boben ima ločeno upravljanje. Manj zmogljivi gozdarski vitli so primerni za občasna dela v gozdu, medtem ko imajo specializirani traktorji za delo v gozdu nameščene močnejše vitle.


Gozdarski traktor – prilagojen kmetijski traktor za delo v gozdu


gozdarska vitlaV naših gozdovih se večina lesa spravi iz sečišča do ceste s traktorji. To so lahko prilagojeni kmetijski traktorji (gozdarski traktor), gozdarski zgibniki ali pa gozdarski traktorji za prevoz lesa. Največ, še posebej v zasebnih gozdovih, se uporabljajo prilagojeni kmetijski traktorji. Od traktorja za delo na kmetji se gozdarski traktor loči po tem, da ima varnostno kabino oz. zaščito za kabino, ki prenese prevrnitev, daljinsko upravljanje vitla za privlačevanje lesa, naletno desko zadaj, rampno desko spredaj, zaščito vseh vrtljivih delov, kolesne verige ter podvozja. Zaradi načina dela mora gozdarski traktor imeti težo porazdeljeno drugače kot kmetijski traktor, in sicer tako, da je na sprednji osi od 1/2 do 2/3 teže, na zadnji osi pa 1/3 do 1/2 teže. Pravilno opremljeni traktorji pomembno vplivajo na varnost pri delu v gozdu. Vožnja po vlaki z vlečenjem lesa je precej nevarna in hitro lahko pride do nezgode, če traktorist nima dovolj izkušenj.


Daljinsko upravljanje  danes nekaj, brez česar ne moremo

 

Si želite poenostaviti in olajšati transport lesa iz sečišča do gozdne ceste? Pravo rešitev predstavlja gozdarski vitel na daljinsko upravljanje. EE SYSTEMS vam iz lastnega proizvodnega programa nudi sisteme za daljinsko upravljanje prilagojene zahtevam naročnika. Vsaka funkcija daljinskega upravljalnika je programsko prilagodljiva.

Naj delo postane užitek. Obiščite nas na naši spletni strani: www.ee-systems.si