14. december 2018

 

Frekvenčni pretvornik – regulator izboljšuje regulacijo procesov

Frekvenčni pretvornik ali regulator je naprava, ki se uporablja za krmiljenje hitrosti električnega motorja. S svojim načinom delovanja frekvenčni pretvornik izboljšuje regulacijo procesov, zmanjšuje porabo energije in zagotavlja energetsko učinkovitost, zmanjšuje mehanski stres v aplikacijah, ki so krmiljene s strani motorja ter optimizira delovanje različnih aplikacij, odvisnih od električnih motorjev. Največkrat se frekvenčni pretvorniki   uporabljajo za regulacijo vrtljajev trifaznih asinhronskih elektromotorjev. Z nadzorovanjem hitrosti vrtenja elektromotorjev imamo možnost prilagajanja delovanja naprav ter prispevamo k manjši porabi energije. Frekvenčni pretvorniki oziroma regulatorji se najpogosteje uporabljajo za elektromotorje pri ventilatorjih, črpalkah in kompresorjih, zasledimo pa jih tudi pri regulaciji hitrosti transportnih naprav in pri različnih vrstah orodij. Načeloma je princip delovanja frekvenčnega pretvornika ali regulatorja zelo preprost, a je potrebno izbrati primernega za določen način uporabe. Dejstvo je, da se v sodobnih aplikacijah vse pogosteje srečujemo s potrebo po spremenljivi hitrosti in na tem mestu pridejo v poštev frekvenčni pretvorniki, ki uporabniku omogoča nadzor nad vodenjem hitrosti in hkrati tudi optimizacijo izkoristka. Če potrebujemo frekvenčni pretvornik v zahtevnejših aplikacijah, kot je pozicioniranje, izberemo takšnega, ki podpira vektorsko regulacijo, veliko boljša izbira pa je regulator s povratno vezavo. Izbira vrste frekvenčnega pretvornika je v prvi vrsti odvisna od funkcije oziroma aplikacije, za katere potrebujemo regulator. Ne pozabimo, da se omenjene naprave med seboj razlikujejo tudi po moči, velikosti, funkciji, načinu montaže in načinu parametriranja, zato vsak tip frekvenčnega pretvornika ni primeren za čisto vsako aplikacijo.

 

frekvenčni pretvornik atv 320

 

 

Kako izbrati pravi frekvenčni pretvornik za določeno aplikacijo?

Z nekaj izkušnjami bo izbira primernega regulatorja za določeno aplikacijo precej enostavna, v nasprotnem primeru pa lahko hitro naletimo na številne težave, ki bodo zahtevale pomoč strokovnjaka. V kolikor smo na tem področju neizkušeni, se lahko obrnemo na strokovnjake iz specializiranih trgovin z elektro materialom, kot je podjetje Telmak, ki se ukvarja s prodajo elektromateriala za avtomatizacijo v industrijskih procesih. Kakovostni in trpežni frekvenčni pretvorniki priznanega proizvajalca Shneider Electric in drugih priznanih blagovnih znamk so primerni za vse vrste aplikacij in so na voljo po konkurenčni ceni, pri izbiri najprimernejšega tipa pa nam bodo na pomoč priskočili pravi strokovnjaki z obširnim znanjem o regulatorjih in drugih vrstah elektro materiala. V kolikor nameravamo frekvenčni pretvornik uporabljati zgolj za mehki zagon, zadostuje izbira osnovnega tipa, medtem ko bo za zahtevnejše aplikacije (pozicioniranje) potrebnega nekaj več časa za izbiro primernega tipa regulatorja. Z izbiro primernega tipa frekvenčnega pretvornika glede na namen uporabe oziroma aplikacijo bomo hitro izboljšali regulacijo procesov, bistveno zmanjšali porabo energije, ki je potrebna za delovanje naprave in hkrati ogromno prispevali k optimizaciji aplikacij, za katere so potrebni elektro motorji. Izbran frekvenčni pretvornik naj bo (ne glede na tip) enostaven za uporabo in zanesljiv.

 

 

Kakšna je cena dobrega frekvenčnega pretvornika?

Cena je odvisna od tipa regulatorja, a nikakor ne bi smela vplivati na izbiro frekvenčnega pretvornika. Raje se osredotočimo na izbiro primernega tipa glede na vrsto zagona oziroma pogona. Najpogosteje uporabljen je frekvenčni pretvornik za mehke pogone, ki je najenostavnejši za uporabo in hkrati tudi med vsemi tipi regulatorjev najbolj ugoden, kar pomeni, da je njegova cena nižja od cene drugih tipov. Kompleksnejše naprave, ki jih uporabljamo pri zahtevnejšim aplikacijah, so zahtevnejše za montažo, hkrati pa je to moč opaziti tudi na ceniku. Strankam dostopni ceniki v podjetju Telmak vam bodo olajšali izbiro in nakup frekvenčnega pretvornika, ki je izredno zanesljiv, varen in ima nadpovprečno življenjsko dobo. Govorimo seveda o napravah proizvajalca Schneider Electric (podjetje Telmak je vse od leta 1991 uradni distributer izdelkov omenjene znamke). Poleg frekvenčnega pretvornika boste brez dvoma potrebovali tudi druge vrste elektro materiala, kot so pripomočki za avtomatizacijo procesov, varnostna oprema, kabli, vodniki, konektorji, inštalacijski sistemi in še mnogo več.

 

frekvenčni pretvornik cena

 

 

Ali en sam frekvenčni pretvornik zadostuje za regulacijo več motorjev hkrati?

Z izbiro primernega regulatorja lahko le-tega uporabimo za regulacijo večjega števila motorjev hkrati, pri čemer so vsi napajani z napetostjo iste frekvence, kar pomeni, da bodo njihove hitrosti temu proporcionalne. Nazivni tok frekvenčnega pretvornika mora biti obvezno večji od vsote nazivnih tokov vseh motorjev, ki jih bo regulator upravljal. Pri tem je potrebno zagotoviti motorsko zaščito za vsak motor posebej in zagotoviti, da razlika v moči posameznih motorjev ne bo prevelika. V prodajni program Telmak smo uvrstili različne tipe frekvenčnih pretvornikov, ki so namenjeni različnim namenom uporabe. Tako imamo v ponudbi enostavne pogone, mehke zagone, specialne pogone in težje pogone – vse, kar potrebujete. Ponujamo elektrotehnični material za avtomatizacijo v industrijskih procesih priznanih blagovnih znamk, kot so Schneider Electric, Eaton, Teaflex, Kabeltec, Pizzato in Rittal, ob sami nabavi opreme pa vas bomo z veseljem opremili z vsemi potrebnimi informacijami, ki vam bodo pri vašem delu prišle prav.