17. marec 2016

Električni podaljšek – ugoden, a izjemno praktičen pripomoček

Električni podaljšek je eden od tistih kosov elektromateriala, ki jih ne morete imeti nikoli preveč. V vsakem gospodinjstvu naj bi bilo tako vedno na zalogi vsaj nekaj električnih podaljškov različnih dolžin. Med najbolj koristne oziroma najbolje prodajane podaljške verjetno spada »električni podaljšek 3m«, torej takšen, katerega kabel je dolg 3 metre. Še precej bolj praktično pa bo, če se odločite za nakup električnega podaljška na kolutu in ga enostavno odvijete toliko, kolikor ga v posamezni situaciji potrebujete. Tovrstni električni podaljški so načeloma dolgi nekaj 10 metrov in so tako zelo uporabni tudi pri različnih zunanjih delih.

 

Ugoden električni podaljšekOd klasičnih do modernejših električnih podaljškov

Najosnovnejši električni podaljšek je namenjen priklopu zgolj ene naprave naenkrat, vendar so potrebe povprečnega uporabnika običajno nekoliko kompleksnejše. Tako so precej bolj razširjeni podaljški, ki so obenem tudi razdelilniki in tako omogočajo hkratni priklop in uporabo večjega števila naprav (običajno do 7), razlikujejo pa se lahko tudi po obliki vtičnic. Zelo uporabni so tudi električni podaljški s stikalom, pri katerih je mogoče enostavno prekiniti dotok električnega toka in tako poskrbeti za večjo varnost, ne da bi morali vsakič znova izklapljati električni podaljšek in s tem obremenjevati stensko vtičnico.

 

Pazljivo s starimi in poškodovanimi električnimi podaljški

Električni podaljški morda res ne spadajo v sam vrh, ko govorimo o cenovno najbolj dostopnem elektromaterialu, vsekakor pa se temu vrhu približujejo. Povprečno tako električni podaljški stanejo nekaj evrov (nekoliko dražji je le podaljšek na kolutu, ki pa ima nadpovprečno dolgo življenjsko dobo). Tako ni izgovorov za varčevanje pri električnih podaljških. Stari podaljški s poškodovanim kablom so namreč lahko povod za hujšo nesrečo, zato jih raje zavrzite in investirajte v nakup novega, varnega električnega podaljška.