21. januar 2019

Naj vam drobne nevšečnosti ne pokvarijo telovadbe

Telovadba spada skupaj z zdravo prehrano med najboljša varovala zdravja. Poleg tega, da ohranja močne mišice, ki stabilizirajo trup in s tem preprečujejo poškodbe, je še dokazano, da dviga razpoloženje, omili znake depresije in na splošno blagodejno vpliva na razpoloženje. Pomaga še pri nespečnosti, krepi imunski sistem in varuje organizem pred slabimi vplivi prekomernega negativnega stresa. Vse to so razlogi, da bi se morali telovadbi redno posvečati in jo vključiti med osnovne navade našega vsakdana. Ker pa lahko telovadbo včasih spremljajo nevšečnosti, kot so krči v mišicah ali glavoboli, se zna zgoditi, da komu motivacija za redno vadbo zaradi tega upade. V takih primerih se je dobro potruditi in najti pravo rešitev za svojo zagato, saj bi v drugačnem primeru imela opustitev telovadbe daljnosežne posledice na naše zdravje.

 

 

Zoprni krči v mišicah lahko privedejo do poškodb

Pri nekaterih ljudeh se ob velikih fizičnih obremenitvah v mišicah, sploh v mečih, pojavijo krči. Krči so trenutni močni zategi mišic, ki lahko, če s fizično aktivnostjo nadaljujemo, privedejo do poškodb. V preteklosti je veljalo, da krčem botruje dehidracija organizma in pomanjkanje elektrolitov zaradi potenja. Kot preventivo se je priporočalo pitje vode in izotoničnih pripravkov ter večje uživanje magnezija in banan, da bi s tem povečali vnos kalija. Novejše raziskave pa ponujajo boljšo razlago za vzrok mišičnih krčev. Krči naj bi nastali zaradi slabe komunikacije utrujenih mišic z živčnim sistemom, ki si napačno interpretira signale iz mišic. Živčni sistem v hrbtenjači naj bi bil pod vtisom, da se mišica prekomerno razteza, zato jo močno zakrči, da bi s tem preprečil poškodbo zaradi prekomerne raztegnitve mišice. Najboljša preventiva za krče torej ni več vode (čeprav večja hidracija ne škoduje), temveč ne pretiravanje z aktivnostjo, saj bolj utrujene mišice pošiljajo bolj popačene signale živčnemu sistemu. Če smo torej bolj nagnjeni k mišičnim krčem, je dobro svojo aktivnost temu prilagoditi in se ne siliti čez meje svojih sposobnosti.

 

 

 

Glavobol med in po telovadbi ni težava le peščice ljudi

Glavobol med ali po vadbi prizadene skoraj tri četrtine ljudi in je lahko zoprn stranski učinek naših prizadevanj po bolj zdravem življenju. Razlogov za nastanek glavobola je lahko več in zaenkrat še ne obstaja dovolj dokazov, da bi lahko vzroke za njegov nastanek pripisali le enemu razlogu. Na splošno pa prevladuje mnenje, da glavobol, ki je povezan s telesno aktivnostjo, nastane zaradi širjenja žil v glavi zaradi vadbe. Taki glavoboli so zoprni, vendar naj bi minili v dobre pol ure po vadbi, ko se stanje v organizmu normalizira. Glavobole lahko odpravimo, oziroma vsaj omilimo, če se pred vadbo pravilno in postopoma ogrejemo, med vadbo pa pazimo, da vaj ne izvajamo prehitro. Pri tem še pazimo na pravilno dihanje, da dovajamo telesu dovolj kisika. S postopnim povečanjem napora in pravilnim dihanjem naj bi postopoma povečevali pritisk v telesu in se s tem izognili močnim glavobolom. Ne smemo pa pozabiti še na držo med izvajanjem vaj, saj nepravilne izvedbe prav tako pripomorejo k nastanku glavobolov.

 

 

Uhajanje urina med telovadbo ni zgolj ženska težava

Uhajanje urina med telovadbo, tekom in ostalimi fizičnimi napori ni zgolj težava žensk, čeprav se pri njih pogosteje pojavlja kot pri moških. Do uhajanja urina pride zaradi povečanega pritiska v trebušni votlini, ki pritiska na mišice medeničnega dna. Mišice tega pritiska ne zmorejo vzdržati, zato na kratko popustijo, pri čemer uide nekaj urina. To se zgodi predvsem pri intenzivnih poskokih (sploh na trampolinu), pri teku in pri močnih naporih, na primer pri napenjanju ob vzdigovanju težkih uteži. Na srečo obstaja kar nekaj možnosti, kako odpraviti to nevšečnost in nadaljevati z aktivnim slogom življenja. Najprej si lahko pomagamo z uporabo diskretnih in dobro vpojnih bombažnih vložkov med vadbo, zaradi česar bomo lahko spet brezskrbno vadili. Nekaj časa posvetimo izvajanju vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Med najbolj znanimi so Keglove vaje, ki jih moramo potrpežljivo izvajati vsaj nekaj tednov, preden bodo vidni rezultati. Lahko se odločimo še za lasersko terapijo in druge posege, ki bodo okrepili mišice medeničnega dna. Pomembno pri tem je, da nam uhajanje urina med tekom in telovadbo ne pokvari užitka med rekreacijo in da aktivno poiščemo rešitev za to nevšečnost.

 

vložki pri uhajanju urina

 

Menstruacija je naravni cikel ženskega telesa

Menstruacija je del naravnega cikla, ki ga mesečno doživlja žensko telo. Spremljevalne bolečine ali krči se zelo razlikujejo od posameznice do posameznice, zato velja pravilo, da je potrebno najprej poslušati svoje telo. Vedeti namreč moramo, da je žensko telo bolj občutljivo za hormonske spremembe v menstrualnem ciklu. Temu je dobro prilagoditi tudi intenzivnost vadbe, kar še posebej velja za čas menstruacije. V preteklosti se je med dnevi menstruacije svetoval počitek in topli obkladki, danes pa vemo, da nizkointenzivna vadba, kot je nežno raztezanje ali sprehod, blagodejno vplivajo na žensko telo in pomagajo pri zmanjševanju menstrualnih bolečin. Menstruacija torej naj ne bi bila izgovor za izogibanje zmerni telesni aktivnosti. Na tržišču obstaja tudi veliko izdelkov, kot so tamponi in vložki, ki zagotavljajo dobro zaščito v tem času, tako da se lahko brez skrbi posvetimo vadbi tudi v tistih dnevih.