11. april 2019

Drobilniki vej – koristna rešitev pri delu na prostem

Drobilnik vej je idealna pomoč pri pospravljanju in predelovanju vej.

Obstajajo drobilniki ki veje sekajo z rezilom, so glasnejši, primerni za manjše količine vej, ki jih je potrebno vanje potiskati in tisti, ki imajo v ta namen posebne valje z ostrimi zobniki, so malenkost tišji, veje ki so lahko večje v notranjost vlečejo sami, a se pogosteje zamašijo. Slednji so večji in težji za prestavljanje.

Drobilci lesa so zmogljivejše različice drobilnikov vej, ki se pogosto uporabljajo za pridelavo lesnih sekancev za biomaso.  Z njimi lahko drobimo lesne ostanke, odpadke, ki nastajajo pri gozdarskih delih, ali odpaden star les, brez industrijske vrednosti. Drobilec za sekance je vrsta drobilca lesa. Poznamo premične ali fiksne, h katerim je treba les pripeljati. Lahko jih poganja traktor, ali pa imajo samostojen motor.

Poleg drobilcev različnega lesa pa obstajajo tudi pripomočki za drobljenje kamnov, s katerimi si pomagamo izboljšati kmetijske in pridelovalne površine, ki so zaradi kamenja zahtevnejše za obdelovanje. Na voljo imamo različne freze, namenjene tako za površinsko drobljenje manjših kamnov, kot tudi velikih in trdih prodnih kamnov. Po drobljenju so kamni veliko manjši, velikosti od 0 do 3 cm.

Za drobljenje plastike, gradbenih materialov ali granuliranje odpadnega lesa uporabljamo drobilce, ki so specializirani za tovrstne materiale in so nam lahko v veliko pomoč pri čiščenju parcel, po končani gradnji.

Drobilnik vej in lesa