10. avgust 2018

 

Drevesa: kam po najboljše sadike sadnega drevja za vaš vrt?

 

Drevesa srečujemo na praktično vsakem koraku, ne le v gozdu. Le redko pa se vprašamo, kako so se tam znašla, kdo je posadil sadike tega drevja, kdo skrbi za to, da jih ne napadejo škodljivci, kdo jih obrezuje ipd. Za optimalno uspevanje drevesa je seveda potrebna redna nega, ki jo je najbolje prepustiti strokovnjakom. V podjetju imamo veliko izkušenj z vsemi naštetimi opravili. Na vašem vrtu, v sadovnjaku oziroma v okolici vašega doma posadimo izbrane vrste dreves, nato pa vam pomagamo pri tem, da bodo zdrava in lepa še ogromno let.

 

Vrste dreves

 

Sajenje drevesa: več sence, estetska popestritev in lastni pridelek

Razlogov za sajenje drevesa je ogromno. Eden izmed zelo pomembnih je ta, da si s tem zagotovite več sence, za katero boste hvaležni predvsem v poletnih mesecih. Vedno boste kar v neposredni bližini svojega doma našli prostor za počitek ali pa senco za svoj avtomobil. Zagotovo pa je zelo pomemben razlog za sajenje drevesa še estetski dejavnik. Večina se bo strinjala, da se ne more nič zares kosati z lepoto narave. Namesto da kupujete drage dekorativne elemente, s pomočjo katerih naj bi bilo vaše dvorišče manj pusto, ga raje odenite v zelenje. Če se odločite za sadike sadnega drevja, pa to navsezadnje pomeni, da boste imeli že kmalu na voljo lastni pridelek. Ne le da s tem na dolgi rok prihranite precej denarja, ampak je doma pridelana hrana večinoma precej bolj zdrava in okusna od tiste, kupljene v trgovini. Ne bo vam več treba skrbeti glede pesticidov ipd., saj boste natančno vedeli, kaj jeste. S premišljeno izbiro sadike sadnega drevja in z redno nego bodo drevesa bogato obrodila – če vam pridelka ne bo uspelo porabiti v sezoni, pa ga boste uporabili za pripravo ozimnice (marmelade, kompoti ipd.) in tako v njem uživali praktično vse leto.

 

Prodaja sadik sadnega drevja – pestra paleta možnosti

Naša prodaja sadik sadnega drevja vključuje raznolik nabor različnih vrst in sort – marelice, jabolka, češnje, breskve, hruške, slive in še mnogo več. Na voljo so vam tudi nekoliko bolj eksotične možnosti. Sadike sadnega drevja, ki vam jih ponujamo, prihajajo iz ene najbolje založenih evropskih drevesnic. Če ste nekoliko nepotrpežljivi in bi si želeli čimprejšnjega učinka, se lahko odločite za večje sadike sadnega drevja. To so tiste, katerih obseg je nad 18 centimetrov, visoke pa so približno 3–4 metre. Ta opcija je večinoma dražja, vendar se pri Tisi trudimo, da naša prodaja sadik sadnega drevja združuje vrhunsko kakovost z dostopnimi cenami, kar velja celo za (naj)večje sadike drevja. Prilagodimo se vašim željam in vam pri izbiri pomagamo s strokovnim nasvetom. Da bi bilo uspevanje zares optimalno, je treba upoštevati specifike posameznih okolij – podnebje, značilnosti prsti itn. Poskrbeli bomo, da bomo našli zares najboljšo rešitev za vaš sadovnjak ali vrt.

 

Profesionalno obrezovanje sadnih dreves za njihov optimalen razvoj

Morda se na prvi pogled zdi, da je obrezovanje sadnih dreves dokaj preprosto opravilo in da je smiselno, da se ga lotite kar sami. Vendar pa vam svetujemo, da to delo prepustite strokovnjaku, sicer pogosto nastane škoda, razvoj rastline se upočasni, pridelka pa je manj ali pa ga sploh ni. V skrajnem primeru pa rastlina celo odmre. Poleg tega pa obstaja precejšnja verjetnost, da se zaradi pomanjkanja izkušenj in spretnosti med tem opravilom poškodujete. V podjetju Tisa se s tem delom soočamo vsakodnevno, zato bodite povsem brez skrbi glede končnega rezultata. Pohvalimo se lahko s skoraj 40-letnimi izkušnjami, v tem obdobju pa smo si pridobili ogromno znanja, ki ga s pridom uporabljamo pri svojem delu. Obrezovanje sadnih dreves izvajamo z upoštevanjem najsodobnejših arborističnih načel (ZTV-Baumpflege, ETPG – Evropska navodila za obžagovanje dreves, 2005, izdala Tisa, d. o. o.). Za obrezovanje sadnih dreves kombiniramo tako plezalno tehniko kot uporabo avtodvigal, kar zagotovi najboljšo kakovost storitve. Pravi naslov smo tudi vse, ki se zanimate za arboristično sanacijo dreves, ki so spomeniško zaščitena, za podiranje, ki ga izvajamo v vseh pogojih, ali pa za frezanje štorov in grmovja.

 

 Obrezovanje sadnih dreves

 

Odločite se lahko tudi za druge vrste dreves – npr. gozdna ali ciprese

Naša dejavnost ni zgolj prodaja sadik sadnega drevja, ampak vam po želji priskrbimo sadike za mnoge druge vrste dreves – za gozdna ali pa okrasna, kot so na primer ciprese. Seveda pa nato poskrbimo še za strokovno posaditev. Po potrebi najprej posekamo stara drevesa. Pokličite nas za brezplačen ogled terena – vse potrebne informacije boste našli na naši spletni strani. Na podlagi ocene trenutnega stanja vam bomo svetovali, kateri bi bili najbolj smiselni nadaljnji koraki za doseganje želenega učinka. Sajenje dreves po potrebi vključuje dostavo zemlje, prav tako pa lahko poskrbimo za vgradnjo cevi za zračenje in gnojenje. Prava izbira smo tako za manjše projekte, s čimer imamo v mislih predvsem sadovnjake, vrtove in dvorišča, kot tudi za večje, kompleksnejše. Med drugim smo sodelovali pri prenovi Slovenske ceste v Ljubljani in pri saditvi platane v Knafljevem prehodu. Videoposnetki, ki strnjeno prikazujejo izvedbo teh projektov/saditev dreves, so dostopni na naši spletni strani. Veselimo se sodelovanja z vami – vaše ideje se bodo že kmalu spremenile v realnost!