31. januar 2017

 

Delovanje toplotne črpalke, poraba, učinkovitost in cena


Delovanje toplotne črpalke je v osnovi zelo preprosto. Vsaka toplotna črpalka za ogrevanje hiše je namreč namenjena zmanjšanju stroškov in razbremenitvi okolja. Tako delovanje toplotne črpalke vedno temelji na izrabi brezplačnih, obnovljivih virov energije. Cilj je seveda čim več pridobljene toplote pri čim manjši porabi električne energije, ki jo za svoje delovanje potrebuje toplotna črpalka. Izkoristek, izražen z grelnim številom (COP), predstavlja razmerje med omenjenima spremenljivkama.  

 

delovanje toplotne črpalke


Delovanje toplotne črpalke odvisno predvsem od tipa naprave


Zgoraj smo povzeli predvsem bistvo, kar zadeva delovanje toplotne črpalke. Kljub mnogim skupnim značilnostim pa je vsaka toplotna črpalka za ogrevanje hiše nekoliko specifična, zato se tudi delovanje različnih naprav, če se spustimo v primerjanje podrobnosti, nekoliko razlikuje. Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na delovanje toplotne črpalke, je zagotovo vir energije, ki ga naprava uporablja za ogrevanje vode ogrevalnega sistema. Tako ločimo med tremi vrstami naprav: zunanji zrak, podtalna voda in zemlja predstavljajo tri vire, ki jih lahko za črpanje toplotne energije uporabi posamezna toplotna črpalka. Izkoristek, poraba in delovanje toplotne črpalke so v tesni povezavi z vrsto naprave, seveda pa je od vira obnovljive energije odvisna tudi cena toplotne črpalke.

 

delovanje toplotne črpalke za ogrevanje hiše


Inverter toplotna črpalka – poraba nižja, učinkovitost višja


Končne uporabnike pogosto zanima, ali je boljša izbira inverter ali on/off toplotna črpalka. Poraba inverter toplotne črpalke je v večini primerov občutno nižja – takšna naprava je celo za 30 odstotkov učinkovitejša kot on/off toplotna črpalka. Moč inverter toplotne črpalke oziroma njenega delovanja se namreč stalno prilagaja, zato so toplotne izgube minimalne. To je tudi glavni razlog, zaradi katerega v podjetju Airabela svojim strankam nudimo izključno ta tip toplotnih črpalk. Naše dolgoletne izkušnje z visokokvalitetnimi ogrevalnimi sistemi in storitvami, ki so povezane z njihovo distribucijo, nam omogočajo, da prepoznamo lastnosti toplotnih črpalk, ki prispevajo k njihovi čim večji učinkovitosti. S svojim delovanjem tako prispevamo k učinkovitejši rabi energije in k zagotavljanju optimalnega toplotnega udobja v bivalnih prostorih. Ker se sami ukvarjamo le z veleprodajo naprav, se zavedamo, da so prav monterji glavna vez med nami in končnimi uporabniki naprav, zato si prizadevamo za tesno sodelovanje z njimi. Našo ponudbo toplotnih črpalk dopolnjujejo tudi klimatske naprave priznanega proizvajalca Daikin, ki velja za vodilnega evropskega proizvajalca klimatskih in ogrevalnih sistemov s toplotno črpalko. Tako cene toplotnih črpalk kot cene klimatskih naprav (obe vrsti naprav sta na voljo v različnih izvedbah oziroma modelih) so pri nas zelo konkurenčne, njihovo delovanje pa zadovolji tudi najzahtevnejšega uporabnika.