05. maj 2016

Cokel hiše za varnost pred vodo in vlago v pritličju

Cokel hiše je tisti del fasade, ki je absolutno najbolj izpostavljen. Cokel hiše ima namreč dve pomembni funkciji. Pri coklu hiše gre namreč za to, da je to pravzaprav del izolacije za fasade. Toplotna izolacija cokla torej preprečuje, da bi vroč zrak poleti povzročal segrevanje notranjih prostorov. Na drugi strani pa cokel pri fasadi preprečuje, da bi mrzel zrak pozimi ohlajeval zrak znotraj objekta. Kvalitetno obdelan cokel na hiši torej pomaga zniževati obratovalne stroške tako poleti (klimatska naprava) kot pozimi (kurjava za ogrevanje).

 

 

Toplotna izolacija cokla hišeCokel pri fasadi ima več različnih pomembnih funkcij

Na drugi strani je fasadni cokel ključnega pomena za to, da v objekt ne vdira vlaga. Vlaga je že tako ali tako najbolj problematična pri tleh, torej na nivoju cokla pri fasadi, saj je v zemlji ogromno vlage, ki zaradi fizikalnih zakonitosti teži k vdoru v notranje prostore objekta. Toplotna izolacija cokla preprečuje tudi vdor vlage, saj bi v primeru, če bi toplotna izolacija cokla ne bila zadostna, na notranji strani objekta v zimskem času prihajalo do kondenzacije, kar bi brezpogojno povzročilo, da bi bili spodnji zidovi pritličnih prostorov na notranji strani vlažni. Naloga cokla hiše pa je tudi preprečevanje, da bi v objekt vdrla voda. V primeru obilnih padavin se lahko namreč zgodi, da zunanja meteorna voda oblije cokel na hiši in takrat je seveda ključno, ali je fasadni cokel kvalitetno obdelan ali ne.

 

 

Cokel hiše je najbolj kvalitetno zavarovan z XPS Fibran

Zaradi vseh navedenih okoliščin je seveda nujno, da je toplotna izolacija cokla nadvse kvalitetna. Ker želimo, da imajo naši kupci, ki gradijo na novo ali opravljajo sanacijo starega objekta, na voljo le najboljši material tudi za obdelavo cokla hiše, jim vedno priporočamo produkt XPS Fibran. Gre za material, ki je idealen za cokel pri fasadi. Ta toplotna izolacija cokla namreč ne vpija vode, je izredno trdna, trpežna in odporna ter se hkrati ponaša tudi z visoko toplotno izolativnostjo. Vaš cokel pri fasadi bo z materialom XPS Fibran na varnem.