14. januar 2019

Čistilne naprave brez elektrike: delovanje in prednosti uporabe

Čistilne naprave brez elektrike so v osnovi zelo preprost, vendar pa kljub temu izredno učinkovit, sodobnemu času prilagojen sistem. Se sprašujete, kako je sploh možno delovanje male čistilne naprave brez elektrike? Vas morda zanima predvsem to, kakšen je postopek vgradnje in koliko prostora potrebujete oziroma kolikšna je velikost male čistilne naprave brez elektrike? Mogoče pa vas najbolj skrbijo stroški in to, kako zadostiti določilom v zakonodaji, ki postajajo vse strožja … Ne glede na to, na katera izmed naštetih vprašanj potrebujete odgovor, ste na pravem mestu!

 

čistilne naprave ali greznica brez elektrike

 

Čistilna naprava ali greznica – kako sprejeti pravo odločitev?

Za začetek je seveda treba ugotoviti, katera rešitev bi bila za vas primernejša – čistilna naprava ali greznica. Tu je treba najprej poudariti, da se morajo tam, kjer ni možen priklop na javno kanalizacijsko omrežje, hkrati pa izgradnja kanalizacije ni predvidena, poiskati okolju prijaznejše opcije od klasične greznice. To pomeni predvsem, da ni več/ kmalu ne bo več dovoljen t. i. pretočni tip oziroma tista izvedba, pri kateri prihaja do izpustov v naravo. Možna pa je zaprta greznica – sodobne izvedbe ponekod omogočajo kasnejšo predelavo v male čistilne naprave različnih velikosti, vendar pa je za večino precej bolj smiselno, da kar takoj preidejo k slednji. Ta opcija je za mnoge še posebej zanimiva zaradi dejstva, da je ob izpolnjevanju določenih pogojev možna subvencija za male čistilne naprave, o čemer bomo malce podrobneje spregovorili na koncu. Pred tem pa si nekoliko natančneje poglejmo delovanje sistema brez elektrike, kar vam bo pomagalo pri tem, da ugotovite, ali bi bila ta opcija res najprimernejša za vas.

 

Na čem temelji delovanje male čistilne naprave brez elektrike?

Kako je torej možno delovanje male čistilne naprave povsem brez elektrike? Gre za sistem, ki vključuje več faz, elektrika pa ni potrebna pri nobeni izmed njih. V prvi fazi se odstranijo trdni delci v odpadni vodi. Ključno vlogo tu odigrajo anaerobne bakterije. Po prečkanju t. i. predfiltra se nato voda razporedi po ceveh. Tu naj še enkrat poudarimo, da postopek poteka povsem brez elektrike – za potovanje odpadne vode od ene do druge stopnje zadostuje gravitacijska sila. Druga faza čiščenja je nato t. i. biološka, v okviru katere se uporabljajo v reaktor vgrajeni mediji v kombinaciji s kisikom. Za dovajanje slednjega se uporabljajo ventilacijske cevi. Dejstvo, da gre za delovanje brez elektrike, zagotovo prispeva k nižjim stroškom. Poleg tega delovanje male čistilne naprave brez elektrike pomeni še, da je vzdrževanje mnogo enostavnejše. Za prezračevanje na primer prav tako zadostuje naravni vlek. Čeprav brez elektrike, pa je delovanje male čistilne naprave izjemno učinkovito in prinaša resnično izvrstne rezultate. Gre za rešitev, ki je še posebej priljubljena na vikendih oz. pri občasnih bivališčih, katerih lega je morda malce odročnejša, vendar pa pride vsekakor v poštev tudi pri klasičnih gospodinjstvih. Poleg tega, da ni potrebna elektrika, za delovanje velikokrat niso nujni niti nikakršni kemični dodatki – preprosto, a učinkovito, torej! Nedvomno pa je treba poudariti, da lahko tudi klasične izvedbe porabijo izredno malo elektrike, če so seveda zasnovane v skladu z najsodobnejšimi tehnološkimi principi. Tako pri najboljših poraba oziroma strošek elektrike znaša zgolj nekaj evrov letno na posameznega člana gospodinjstva.

 

Velikost male čistilne naprave naj bo prilagojena konkretnim potrebam

Ne glede na to, ali se zanimate za čistilne naprave brez elektrike ali za klasične izvedbe, je pomembno, da izberete primerne dimenzije. Velikost male čistilne naprave se lahko namreč precej razlikuje. Pri tem je najpomembnejše to, da upoštevate število članov vašega gospodinjstva. Če to število ni stalno ali če gre za objekt z drugačno namembnostjo, je vsekakor še posebej priporočen posvet s strokovnjakom – tako ne bo nevarnosti, da kasneje ugotovite, da je izbrani model preprosto premajhen za vaše potrebe, kar bi najverjetneje povzročilo nemalo težav.

 

subvencija za delovanje male čistilne naprave

 

 

Ne pozabite, da je možna subvencija za male čistilne naprave

Zelo pomembna informacija za kupce je seveda cena čistilne naprave (brez elektrike ali običajne, ki za svoje delovanje potrebuje elektriko). Če je to nekaj, s čimer se ukvarjate tudi sami, naj vas spomnimo, da subvencija za male čistilne naprave pomeni občutno razbremenitev za investitorja. Pri tem je pomembno, da izberete model, ki ustreza razpisnim pogojem za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev. V podjetju Ekohit s sedežem nedaleč od Ljubljane, natančneje v Šentvidu pri Stični, se lahko pohvalimo, da je mogoče na seznamu Gospodarske zbornice najti kar pet modelov iz naše ponudbe. To pomeni, da so prestali izjemno stroge preizkuse, zato je skrb glede njihove kvalitete povsem odveč. Če torej iščete resnično vrhunske čistilne naprave – brez elektrike ali tiste, katerih delovanje temelji na uporabi elektrike – ste vsekakor na pravem mestu. Poleg preverjene kakovosti oz. resnično brezhibnega delovanja pa vam zagotavljamo še zelo dostopne cene. Subvencija za male čistilne naprave pa je tista pika na i, zaradi katere je trenutno zares ugoden čas za to naložbo. Na voljo smo vam za vsa dodatna vprašanja.