16. maj 2018

Temeljito čiščenje sedežnih garnitur, vzmetnic in žaluzij

V podjetju Valina se že vrsto let ukvarjamo s čiščenjem. Na področju čiščenja ponujamo kar pestro izbiro storitev:

 • dnevno in generalno čiščenje,
 • čiščenje poslovnih prostorov,
 • čiščenje vzgojno varstvenih ustanov (vrtcev in šol)
 • čiščenje zdravstvenih ustanov
 • čiščenje industrijskih obratov in okolice
 • čiščenje trgovskih centov,
 • čiščenje tekstilnih predmetov.

Cenik čiščenja je ugoden, najdete pa ga lahko na naši spletni strani. V zadnjem času se vse večkrat srečujemo s povpraševanji o čiščenju sedežne garniture. Ker so sedežne garniture navadno drage, si jih želimo ohraniti v dobrem stanju, prav zato pa jih je potrebno redno vzdrževati in tako tudi čistiti. Sedežne garniture lahko dobro ohranimo že z nekaj preprostimi nasveti.

Čiščenje sedežne garniture v grobem sestavljajo 4 koraki:

 • odstranjevanje delcev in ostankov,
 • rutinsko čiščenje,
 • odstranjevanje madežev,
 • nega sedežne.

 

Čiščenje sedežnih garnitur

 

Najprej sedežno garnituro posesamo nato se lotimo čiščenja sedežne garniture z vlažno krpo

Čiščenje sedežne garniture naj se prične s sesalcem (najboljše rezultate zagotavljajo vodni sesalci) in nato z vlažno krpo, s katero sedežno garnituro prebrišemo. Pri sesanju se je priporočljivo osredotočiti predvsem na gube kavča. Površino kavča je najprej najbolje posesati in nato delo dokončati z vlažno krpo. Pri brisanju sedežne garniture je priporočljivo uporabljati krpo iz mikrofibre. Priporočamo vam, da uporabljate destilirano vodo, saj so lahko v vodi iz pipe raztopljene kemikalije, ki bodo ob čiščenju sedežno garnituro uničile. Ob vsem skupaj velja izpostaviti tudi da je potrebno pred nadaljnjo nego sedežne garniture le-to temeljito očistiti, saj lahko delci, ki bi jih po nesreči pustili na površini sedežne garniture poškodovali blago ali usnje ob nadaljnjem vzdrževanju. Ko končamo z brisanjem je potrebno sedežno garnituro dobro prebrisati še s suho krpo in jo tako osušiti.

 

Čiščenje usnjenih sedežnih garnitur je enostavnejše od čiščenja sedežnih garnitur iz tkanin

Opisanemu čiščenju sedežne garniture sledi odstranjevanje madežev madežev. Najenostavneje je, če je sedežna garnitura narejena iz usnja, saj se v usnje madeži le redko vpijejo in jih zato lažje odstranimo. V primeru vzdrževanja usnjene sedežne garniture je dobro uporabiti čistilo za usnje, ki ga zmešamo v določenem razmerju, ki je napisano v navodilih ter pričnemo z odstranjevanjem madežev. V primeru, da madeža ne moremo odstraniti s čistilom, ga lahko poskusimo odstraniti s sodo bikarbono ali koruznim škrobom, ki ga potresemo direktno na madež. Pustimo delovati nekaj časa, nato pa nežno podrgnemo s krpo.

Če je sedežna garnitura izdelana iz tkanine je čiščenje takšne sedežne garniture nekoliko zahtevnejše, madeži pa so navadno trdovratnejši. Pri odstranjevanju madežev iz sedežne garniture, narejene iz tkanine lahko uberemo dva pristopa:

 • Čiščenje sedežne garniture na osnovi vode in pare ali z mešanico vode in detergenta: v parni čistilec balijemo detergent za tkanine in pritrdimo nastavek, ki se uporablja tudi za čiščenje Počasi in previdno začnemo brizgati detergent po sedežni. Pozorni smo predvsem na to, da detergent razpršimo enakomerno. Ko smo detergent lepo razporedili, vse skupaj enakomerno in počasi posesamo. Če je potrebno, postopek ponovimo. Pri tem pazimo, da ne uporabimo preveč detergenta (da se vam sedežna ne razbarva). Sedežna naj se popolnoma posuši na zraku.
 • Kemično čiščenje sedežne garniture: pri suhem čiščenju sedežnih garnitur, čistila v resnici niso suha, vendar tekoča (a ne vsebujejo vode). Pri uporabi kemičnih čistil je predvsem pomembno, da prostore, kjer ta čistila uporabljamo, tudi dobro prezračimo. Če je možno, prostor za čas učinkovanja čistil tudi zapustimo. V primeru uporabe kemičnih čistil velja na majhen košček tekstila, čistilo nanesti in tako preveriti ali škoduje tkanini. Čistilo damo na krpo in ga nato nežno vtremo po površini, kjer je madež.  Pustimo, da se vse posuši. V primeru, da madež ni izginil, poskusimo ponovno, vendar s čisto krpo. Po tem, ko smo madež uspešno odstranili, navlažimo novo krpo in nežno pobrišemo čistilo z madeža. Nato pustimo, da se sedežna posuši.

 

Čiščenje

 

Kakovostno in učinkovito čiščenje sedežne garniture in čiščenje vzmetnic v podjetju Valina

V podjetju Valina vam ponujamo tudi kakovostno čiščenje sedežne garniture. Skupaj s strokovnjaki bomo poskrbeli za to, da bodo vsi madeži iz vaše sedežne garniture izginili, vi pa boste na njej spet sproščeno uživali, kot prvi dan, ko ste jo pripeljali v stanovanje.

Ker se vsi zavedamo izjemnega pomena spanca, ki je še toliko trdnejši na očiščenih in svežih vzmetnicah, se ob storitvah čiščenja sedežne garniture, v podjetju Valina ukvarjamo tudi z čiščenjem vzmetnic.

 

Tuje nam ni niti čiščenje žaluzij ter večjih industrijskih objektov

Ob čiščenju tkanin pa se v podjetju Valina ukvarjamo tudi z nekoliko zahtevnejšimi oblikami čiščenja. Tako lahko stranke pri nas naročijo tudi čiščenje žaluzij tako na stanovanjskih kot na industrijskih objektih. Pomagamo pa tudi v primeru nujno potrebnega čiščenja stanovanja. Pokličite nas po telefonu ali pa nas kontaktirajte po e-pošti. Z veseljem vam bomo povedali več o storitvah, ki jih ponujamo ter se z vami dogovorili za termin čiščenja. Vabimo pa vas tudi, da si ogledate našo spletno stran, kjer najdete tudi cenik čiščenja in številne koristne nasvete in informacije.