07. december 2015

Cena plina LPG in črpalke za avtoplin

Cena plina LPG je pri večini, ki se odloči za vgradnjo avtoplina, eden od najbolj pomembnih dejavnikov, ki jih spodbudi k tej odločitvi. Poleg tega so črpalke za avtoplin, ki so bile včasih prava redkost, danes postavljene po vsej državi in dostop do goriva (utekočninjen naftni plin) ni več težava. Črpalke za avtoplin v Sloveniji so razporejene tako, da lahko brez težav natočite gorivo praktično kjerkoli – kar 104 so že pri nas. Poleg tega seveda ne gre pozabiti tudi na to, da je utekočinjen naftni plin ali LPG bistveno manj obremenilen za okolje kot druga goriva, na primer bencin in dizel. Pa je cena plina LPG res tako nizka? In kakšna je poraba avtoplina na 100 km?

 


Cena utekočinjenega naftnega plina (LPG)Kaj je utekočinjen naftni plin

Obstaja možnost, da ste črpalke za avtoplin pri nas že videli, pa jih niste niti opazili, saj so črpalke za avtoplin v Sloveniji navadno del običajnih bencinskih črpalk. Cena plina LPG je navedena na črpalki, verjetno pa te se tisti, ki te opazili, da je ta zelo nizka, vprašali, zakaj je cena plina LPG takšna in kaj sploh je utekočinjen naftni plin. LPG ali liquefied petroleum gas je zmes propana in butana. Pri nas se večinoma uporablja izraz avtoplin, ponekod tudi UNP ali propan-butan, črpalke za avtoplin pri nas navadno nosijo oznako LPG. Pomembno pa je predvsem to, da je plin cenovno ugoden in da je ekološki oziroma manj škodljiv za okolje kot druga goriva.

 


Cena plina LPG in prihranek v prihodnosti

Poleg cene avtoplina je treba pri izračunu prihranka upoštevati tudi to, kakšna je poraba avtoplina na 100 km. Ta je sicer nekoliko višja kot pri bencinu, a če upoštevamo dejstvo, da je cena plina LPG trenutno pri nas od 0,53 do 0,818 evra za liter, potem kaj hitro izračunamo, kakšen je naš prihranek, če uporabljamo utekočinjen naftni plin. Bencin trenutno stane približno 1,2 evra na liter. Če obiščete črpalke za avtoplin, se lahko o tem prepričate na lastne oči. In kakšna bo v prihodnje cena? Strokovnjaki po vsem svetu predvidevajo, da bo cena bencina še naraščala, medtem ko se cena LPG-ja ne bo bistveno dvignila.