14. avgust 2015

Cena adaptacije stanovanja odvisna od zahtevnosti projekta in velikosti površine

Cena adaptacije stanovanjaCena adaptacije stanovanja je odvisna predvsem od zahtevnosti projekta in velikosti površine, ki jo želimo prenoviti. Adaptacija hiše ali stanovanja je namreč lahko delna ali popolna. Prav tako pa je končna cena adaptacije stanovanja odvisna od izbire izvajalca, izbire vgrajenih materialov in opreme, lokacije in dostopnosti objekta ter vpliva adaptacije na sosednje objekte. Temeljita priprava na adaptacijo ter samodisciplina pri izbiri rešitev, materialov in opreme nam bo v veliko pomoč pri nadzorovanju stroškov prenove. Bolj temeljita bo priprava, bližja predvidenim stroškom bo končna cena adaptacije stanovanja. Pomembno je tudi, da adaptacija hiše ali stanovanja poteka čim bolj po načrtu. Mnogi namreč šele med adaptacijo dobijo jasno sliko o potrebnih delih in se ne morejo upreti dodatnim spremembam načrta. Vsaka sprememba pa pomeni, da se bo končna cena adaptacije stanovanja odmaknila od predvidene.

 

Adaptacija hiše ali stanovanja – prenova elektroinštalacij

Ker je smiselno, da se vse adaptacije v objektu opravijo istočasno, adaptacija hiše ali stanovanja pogosto vključuje tudi prenovo električne napeljave. Prenova elektroinštalacij je odvisna od starosti napeljave, trenutnega stanja obstoječe napeljave ter naših potreb in želja. Za dolgo in kakovostno delovanje električne napeljave pa je treba poskrbeti tudi za redno vzdrževanje električnih inštalacij.
V osnovi ločimo nizkonapetostne inštalacije, kot so razsvetljava, varnostna razsvetljava, napeljava elektrike, strelovod in prenapetostna zaščita, ter informacijske inštalacije, ki jih uporabljajo računalniška omrežja, telekomunikacijski sistemi, klimatske in ogrevalne naprave, pa tudi protivlomna in protipožarna zaščita.
Prenova elektroinštalacij z gradbenega vidika ne predstavlja večjega posega, a to še ne pomeni, da ni pomembna. Načeloma se napeljave v hiši, mlajši od 20 let, ne menja. Le v primeru, da nam trenutni razpored vtičnic in stikal ne ustreza, dodamo manjkajoče elemente. Je pa prenova elektroinštalacij nujna v starejših objektih, saj zaradi odsotnosti načrtov pogosto ne moremo vedeti, kje napeljava elektrike v hiši dejansko poteka. Pogosto se tudi izkaže, da stara razporeditev električnih stikal in vtičnic ne ustreza sodobni elektrifikaciji stanovanja ali hiše.
Če ste torej kupili 30 in več let staro hišo in nameravate v njej prebivati še nekaj desetletij, je bolje, da električno napeljavo prenovite pred vselitvijo, kot pa da stene razkopavate čez 10 let. Takrat bi bila namreč cena adaptacije stanovanja lahko precej višja.

 

Brez elektrike ne gre

Adaptacija hiše ali stanovanja bo z našo pomočjo potekala po vnaprej zastavljeni poti. Načrt adaptacije stanovanja ali hiše bomo pripravili skrbno in strokovno, končna cena pa se bo kar najbolj približala predvideni. Prenova elektroinštalacij bo izvedena profesionalno, natančno in hitro.

Vabljeni na našo spletno stran.