04. junij 2018

Uporaba barv za lase brez amoniaka je popolnoma neškodljiva

Barve za lase brez amoniaka so hranilne in negovalne zato so primerne za vse tipe las. Izboljšajo njihovo strukturo, preprečujejo izpadanje in pospešujejo rast. Zaradi njihove sestave in principa delovanja ni potrebno skrbeti ali se naravne barve izpirajo iz las. So brez amoniaka, ki je agresivna kemična spojina z nalogo, da odpre povrhnjico za lažje prodiranje pigmenta. Rastlinski pripravki brez amoniaka ne odpirajo povrhnjice in zato ne povzročajo nobenih poškodb. Ob nanosu zmesi začne pigment počasi prodirati v lasno steblo, kjer se veže s keratinom. To je tudi razlog, da je prekrivanje sivih las z naravnimi barvami enostavno.

 

 

Naravne barve za lase brez amoniaka so narejene iz posušenih in zmletih rastlin

Kana je drugo ime za rastlino Lawsonia inermis, ki vsebuje pigment lavson. Lavson se nahaja v listih rastline. Enkrat letno se listje ročno obere in posuši v posebnih sušilnicah. Postopek sušenja kaninih listov je zelo podoben sušenju čaja. Ko so listi posušeni, se s posebnimi mlini zmeljejo v prah. Ta prah se trikrat preseje, da pridobi teksturo pudra. Takšen prah ima body-art kakovost, je brez primesi in je zato primeren tudi za poslikavo telesa. Kana je poznana na zahodu že zelo dolgo. Uporabljali so jo že Egipčani, ki so si z njo obarvali lase in telo pa tudi tkanine, volno in usnje. V Ameriki in v Evropi je postala kana popularna v 19. Stoletju, ko so evropski arheologi pričeli z raziskovanjem piramid. Kano pripravimo tako, da prah zmešamo z ustrezno količino tekočine, ki je lahko voda ali čaj. Pripravek, ki ne vsebuje amoniaka, pripravimo v posodi, ki jo nato nepredušno zapremo in pustimo počivati na sobni temperaturi 24 ur. V tem času se v zmes sprosti barvilo. Kano nanašamo s pomočjo rokavic, saj nam drugače lahko koža na rokah ostane obarvana kar nekaj časa. Po najmanj štirih urah delovanja, si kano speremo z vodo. 

 

rastlinske barve za lase

 

 

Barve za lase brez amoniaka so zelo obstojne in se ne izpirajo

Za barvanje z naravnimi barvami za lase si je potrebno vzeti malo več časa, saj je princip njihovega delovanja popolnoma drugačen od delovanja kemijskih barv, ki vsebujejo amoniak. Poleg kane se uporablja tudi indigo, ki ima značilen modri odtenek. Če ga mešamo s kano dobimo različne rjave odtenke, odvisno od danega razmerja kane in indiga. Rastlina Indigofera tinctoria je grmovnica, ki ima svetlo zelene liste in vijolične cvetove. Barvilo, ki ga vsebuje se imenuje indigotin. Včasih se je indigotin uporabljal za niansiranje volne, svile, bombaža, lana in konoplje. Za barvanje las ga uporabljamo v kombinaciji s kano, amlo, seno in hibiskusom. Če želimo dobiti rjavi odtenek, najprej pripravimo zmes iz ostalih rastlin, ki jo pustimo počivati 24 ur na sobni temperaturi. Zmes ne vsebuje amoniaka ali kakšnih drugih kemičnih spojin. Indigo pripravimo tik pred uporabo, kar pomeni, da v posodo stresemo prah in vodo, ki ne sme imeti več kot 40°C. Z leseno žlico mešamo toliko časa dokler ne dobimo gladko zmes, ki ima gostoto jogurta. Nato dobljeno zmes primešamo k vnaprej pripravljeni zmesi kane, sene, amle ali hibiskusa in jo takoj apliciramo. Po končanem nanosu, prekrijemo glavo s plastično folijo in kožo zaščitimo s papirnatimi brisačkami. Po štirih urah, kolikor je priporočljiv čas delovanja, zmes, ki ne vsebuje amoniaka speremo z oblilico tekoče vode in če je potrebno uporabimo običajen šampon. V primeru, da želimo lase pobarvati na črno, je postopek malce drugačen. Najprej nanesemo zmes iz kane, ki ne vsebuje amoniaka, jo pustimo delovati štiri ure in jo speremo. Za tem nanesemo še indigo, ki ga pustimo delovati dve uri.

 

ali se naravne barve izpirajo iz las

 

Barve brez amoniaka učinkovito prekrijejo tudi sive lase

Rastlinske barve za lase, ki so brez amoniaka lahko uporabljamo tudi kot oblogo, so sena, amla in hibiskus. Rastlina Senna Auriculata ima udomačeno ime brezbarvna kana. Zlato rumena barva, ki jo daje sena je posledica barvne molekule antrakinona. Če pripravljamo seno za barvanje las brez uporabe amoniaka, je postopek priprave enak kot pri kani. Če pa jo pripravljamo za oblogo, je postopek malo drugačen. V posodi zmešamo prah sene in tekočino, ki je lahko voda ali čaj kamilice. Tekočina ima lahko največ 40°C. Po temeljitem mešanju z leseno žlico, pustimo zmes počivati na sobni temperaturi eno uro. Potem začnemo z aplikacijo od srednjega dela glave nazaj proti vratu. Po pretečenih štirih urah seno izperemo in oblikujemo frizuro. Amla ali indijska kosmulja je zdravilna rastlina, ki raste kot drevo. Njene plodove oberejo, posušijo in zmeljejo v prah. Prah, ki je body-art kakovosti se uporablja za napitke, obrazne maske ali pa za zdravljenje las, ki postanejo bolj močni in prožni, hkrati pa se tudi ustavi njihovo izpadanje. Redna uporaba amle povrne sivim lasem pigment ter jih naredi sijoče in svilnate. Postopek za pripravo zmesi, ki ne vsebuje amoniaka je isti kot za zmes iz sene. Zmes pripravimo, ter jo pustimo počivati eno uro na sobni temperaturi. Hibiskus dodamo ostalim rastlinskim barvam kadar želimo dobiti bolj intenzivni rdeči odtenek. Kot obloga pospešuje rast las, jih krepi, uravnava mastnost, poveča sijaj in ustvari volumen. Zmes, ki ne vsebuje amoniaka, se pripravi po enakem postopku kot se pripravi sena in amla. Več na https://www.etnobotanika.eu/