17. julij 2018

Aminokisline v prahu za hujšanje in hitrejšo rast mišic

Aminokisline za hujšanje postajajo vse bolj priljubljen dodatek. Čeprav se ključ do zdrave telesne teže skriva predvsem v urejeni prehrani in redni telesni aktivnosti, pa lahko določeni dodatki poskrbijo za tisto piko na i, zaradi česar bo hujšanje zagotovo precej lažje. Seveda pa je od vaših konkretnih pričakovanj odvisno, katere aminokisline v prahu je smiselno dodajati. Njihova vloga namreč ni zgolj pomoč pri hujšanju, ampak prinašajo mnoge druge pozitivne učinke.

 

 

Katere aminokisline (prehransko dopolnilo) v prahu izbrati?

Ko omenjamo aminokisline (prehransko dopolnilo), imamo v mislih predvsem esencialne, torej tiste, ki jih naše telo ne zmore tvoriti samo, zato je nujno, da sami poskrbimo za zadosten vnos, sicer se v telesu ne morejo tvoriti beljakovine, ki predstavljajo ključni gradnik tkiv v našem telesu. V določenih okoliščinah se potreba po esencialnih AK, ki jih je 9, še poveča, na primer pri aktivnih športnikih, pri ljudeh, ki okrevajo po poškodbah, pri tistih, ki poskušajo izgubiti odvečne kilograme ipd. Odgovor na vprašanje, katere aminokisline v prahu uživati, je tako odvisen od vaših konkretnih potreb (hujšanje, povečevanje mišične mase idr.). Kljub temu pa je mogoče reči, da so eden najbolj vsestransko koristnih dodatkov BCAA.

 

aminokisline bodybuilding

 

 

BCAA v prahu ali v kapsulah – odlične aminokisline za hujšanje

Med drugim so BCAA, ki predstavljajo kar 35 odstotkov naše celotne mišične mase, izvrstne aminokisline za hujšanje. Gre za kombinacijo levcina, izolevcina in valina – v obliki kapsul ali v prahu. Za hujšanje je še posebej pomemben levcin, saj pospešuje kurjenje maščob, s tem ko povečuje porabo energije, kar potrjujejo različne znanstvene raziskave. Če se odločite za BCAA, je torej smiselno izbrati aminokisline oz. prehransko dopolnilo s čim višjim deležem levcina, saj bo tako hujšanje najhitrejše. Vendar pa morate vedeti, da je levcin zares učinkovit šele v kombinaciji z izolevcinom in valinom, zato ni pogrešljiva prav nobena »sestavina«, če želite, da bo hujšanje zares uspešno. Izolevcin na primer pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, zato bo manj potrebe po nezdravih, zelo kaloričnih prigrizkih, kar pomeni, da bo hujšanje precej manj naporno.

 

 

Povečevanje mišične mase in aminokisline: bodybuilding za začetnike

Vas morda bolj kot hujšanje zanima čim hitrejše povečevanje mišične mase in iščete najboljše aminokisline? Bodybuilding zahteva premišljen pristop, tudi pri tistih, ki jih to področje zanima neprofesionalno. Pri pridobivanju mišične mase imajo vsekakor zelo pomembno vlogo BCAA aminokisline. Za uspešen bodybuilding oz. nasploh za rast mišičnih celic je pomembno, da pride do translacije beljakovin v celicah, kar sproži t. i. signal mTORC1, ki ga med drugim aktivirajo BCAA, tudi v tem primeru predvsem levcin. Seveda pa so za uspešen bodybuilding potrebni še drugi dodatki – npr. tisti, ki stimulirajo rastni faktor GH in testosteron.  

 

 

Za hitrejšo regeneracijo se priporoča aminokislina glutamin  v prahu

Poškodbe so še ena izmed okoliščin, v katerih vaše telo močno potrebuje aminokisline. Prehransko dopolnilo vam pomaga pri lažjem in hitrejšem okrevanju. Tudi tu imajo BCAA dokazano pozitiven vpliv na hitrejšo regeneracijo. Še pomembnejšo vlogo pri regeneraciji pa ima verjetno pogojno esencialna aminokislina glutamin. Kot nakazuje že opis, ga telo v določenih pogojih ne more tvoriti samo, vsaj ne v zadostnih količinah. Eden izmed takšnih pogojev so prav bolezni in poškodbe. Tako se aminokislina glutamin v prahu pogosto predpiše ljudem, ki so v procesu regeneracije po poškodbah, tistim z ožganinami, ljudem, ki so preboleli raka ipd. Poleg tega je aminokislina glutamin pogosto smiseln dodatek za hujšanje, saj povečuje raven rastnega hormona, kar pozitivno vpliva na izgubljanje maščob. Preden izberete AK za hujšanje, se je sicer priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo na podlagi vaših specifičnih okoliščin svetoval, katera kombinacija bi bila najprimernejša za karseda učinkovito hujšanje.

 

aminokisline prehransko dopolnilo

 

 

Izberite prave aminokisline v prahu za svoje potrebe

Pod blagovno znamko THE Nutrition boste našli kakovostne aminokisline v prahu – za hujšanje in druge potrebe. Poleg BCAA (različna razmerja med valinom, levcinom ter izolevcinom) in L-glutamina vam nudimo še arginin, betaalanin, ktavrin, ornitin, tirozin, kreatin in karnitin. Na voljo pa so tudi različne kombinacije AK v prahu. Tako boste lahko našli natanko tisto, kar potrebujete, ne glede na to, ali vas zanima hujšanje, povečevanje mišične mase, hitrejša regeneracija ali pa iščete aminokisline v prahu zaradi drugih razlogov. Obenem boste v ponudbi našli mnoge druge dodatke za hujšanje: topilce maščobe (»fat burnerje«), blokatorje ogljikovih hidratov, dietne nadomestke obrokov in še mnogo več. Hujšanje bo z malce pomoči zagotovo precej enostavnejše. Če niste povsem prepričani, kateri izdelek izbrati, pa se lahko seveda kadar koli obrnete na nas. Z veseljem vam bomo pomagali z nasvetom. Nakup izbranih izdelkov je sicer možen v spletni trgovini ali pa v eni izmed naših poslovalnic, ki jih najdete v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Slovenski Bistrici, Domžalah, Ribnici ter na Čatežu ob Savi. Podatki o natančnih lokacijah trgovin in njihovih odpiralnih časih so dostopni na naši spletni strani. Vljudno vabljeni!