25. april 2016

Akustična ali klasična kitara?

Akustična kitaraAkustična kitara je zelo podobna klasični kitari, le da ima malo večji trup, ožji vrat, ki je tudi bolj ojačan, in jeklene strune, ki oddajajo glasnejši in čistejši zvok. Ker je za začetnike lahko igranje na kovinske strune precej težje, saj so te manj prijazne do prstov, je klasična kitara, ki ima strune iz najlona oz. plastike boljša izbira za prvo kitaro. Akustična kitara je odlična izbira za splošno rabo in za igranje s trzalico ter za akordično spremljanje ob petju.  

Električna akustična kitara omogoča priklop kitare na ozvočenje, zajem zvoka pa je najpogosteje narejen preko t.i. pick-up senzorjev pod kobilico, ki vibracije strun prenesejo v električno obliko.

Ob nakupu kitare, ne glede na to ali je to akustična ali klasična kitara, naj bo vaše vodilo predvsem kakovost zvoka in ne cena ali videz kitare. Pri tem se zanesite na svoje uho. Prav tako vam svetujemo, da inštrument dobro pregledate za morebitnimi poškodbami na trupu kitare in ukrivljenost vratu. Če ta ni pravilna, potem kitare ne moremo pravilno uglasiti. Dve kitari nikoli ne bosta zveneli isto, zato naj nakup kitare obvezno vključuje preizkus.

 

Akustična in klasična kitara - uglaševanje kitare na različne načine

Uglaševanje kitare lahko poteka na različne načine, cilj uglaševanja pa je, da se lahko prijema akorde in igra lestvice s čim manj premiki roke in prstov po vratu kitare. Najpogostejše uglaševanje kitare se imenuje EADGHE, pogosto je tudi odprto uglaševanje kitare, pri katerih so strune uglašene na določen akord, največkrat D ali G. Zelo je razširjena tudi uporaba elektronskih uglaševalcev, ki kažejo ali je struna uglašena previsoko ali prenizko.

Kako poteka uglaševanje kitare? S pomočjo drugega instrumenta prvo struno uglasimo na ton e. To storimo tako, da vijak, na katerega je ta struna navita, ustrezno privijemo ali odvijemo. Potem drugo, tretjo itn. struno uglasijo glede na prejšnjo, upoštevajoč ustrezne intervale. Šesto struno zvišamo za interval kvarte (2,5 tona), kar pomeni, da jo skrajšamo za pet prečk, šteto od vrha vratu. Nato drugo struno s privijanjem ali odvijanjem vijakov zvišamo ali znižamo za toliko, da obe struni zvenita enako. Ta postopek ponovimo še za ostale strune, na koncu pa z intervali in akordi preverimo, če je uglasitev približno pravilna.

 

Vas je navdušila akustična kitara? Ali pa morda klasična? Vabljeni  našo trgovino, kjer so vam poleg pestrega izbora kitar na voljo tudi številni drugi pripomočki za brenkala, na primer stojalo za kitare. Obiščite nas.