Agregat za domačo ali profesionalno rabo

25. september 2019

Električni agregat pretvarja mehansko energijo v električno. Deluje na gorivo: nafto ali bencin. Gorivo poganja mehanski motor, ta pa rotor električnega generatorja, ki v statorju ustvarja električno energijo - električno napetost. Agregat je sestavljen iz več delov med katerimi je tudi motor, ki je podoben kot pri avtomobilu. Elektrika v agregatu nastane tako, da kapljica bencina v delovnem motorju eksplodira. Tako se sproti energija, ki povzroči visoko temperaturo. Bati v valju se zaradi eksplozije začnejo premikati in opravljati mehansko delo. Bat tako poganja vrteči se del električnega generatorja, ki se imenuje rotor. Na rotorju so nameščeni magneti, ki ustvarjajo magnetno polje. Zaradi gibanja magnetnega polja nastane električna napetost oziroma električna energija. Pri delovanju agragata nastajajo strupeni hlapi, zato moramo delujoč agregat postaviti zunaj ali poskrbeti, da hlapi ne ostanejo v prostoru.

 

Uporaba agregata

Agregat je izjemno praktična naprava, ki vam zagotovi zadostno električno energijo, ko to sicer v okolju ni mogoče. Uporablja se ga lahko doma, v delavnicah, na kmetijah in v različnih industrijah, kjer si ne moremo privoščiti izpada energije. Poznamo več vrst agregatov, kupite pa jih lahko pri podjetju Varikon, kjer ponujamo številne odlične modele. Zagotovite si lahko lasten trifazni agregat ali pa enofazni agregat. Za traktorje ponujamo tudi kardiganske agregate. Vse to po prijazni ceni in z garancijo.

 

Vrste agregatov

Pri nas dobite izvrstne agregate (trofazne in druge) priznane italijanske znamke Genmac. Imajo posebno protihrupno zaščito in več vrst vtičnic. Avtonomno lahko delujejo do 13 ur. Za različno močne traktorje pri nas dobite zanesljiv kardiganski agregat, ki ima do 435 obratov na minuto. Primeren je tudi za traktorje s 165 konjskimi močmi in več. Za dom, počitniško hišico ali vrt pa si lahko kupite enostavnejši enofazni agregat, ki pa je prav tako izredno zmogljiv. Naš Valex agregat ima vgrajeno funkcijo AVR in samodejno regulira napetost (odlično za občutljive porabnike). Nekateri enofazni agregati so tudi izredno močni in delajo do 17 ur. Poiščite pravega zase in nas kontaktirajte, da vam pripravimo ponudbo.

Poleg enofaznih in trofaznih si lahko ogledate tudi kardanske agrergate. Kardanski ali traktorski agregat je enota, ki nima lastnega pogonskega motorja, zato uporablja traktor, na katerega je povezan prek kardanske gredi in tako omogoča proizvodnjo električne energije.

 

Kardanski agregat

Enofazni, trofazni in kardanski agregat

 

Nakup kakovostnega agregata

Za vsako stvar, ki jo nameravamo uporabljati dlje časa moramo izbirati le med najkakovostnejšimi izdelki. Pred nakupom agregata se moramo vprašati za kaj bomo ta agregat uporabljali in tako bomo prišli do odgovora kako močen agregat v resnici potrebujemo. Cena agregata je pri tem drugotnega pomena, na prvem mestu je moč.

 

Rezervni stacionarni agregat

Rezervni stacionarni agregati se najpogosteje uporabljajo v izrednih razmerah, na primer med izpadom električne energije. So idealne rešitve za tiste aplikacije, ki imajo kot uporabno napajanje drug zanesljiv neprekinjen vir energije, ki se najpogosteje uporablja za čas izpada električne energije in za redno testiranje in vzdrževanje.

 

Stacionarni agregati z največjo močjo

Stacionarni agregati z največjo močjo, opredeljeni kot “neomejen čas delovanja”, se uporabljajo kot primarni vir energije in ne samo za stanje pripravljenosti ali rezervno napajanje. Najpogostejši stacionarni agregati moči lahko oskrbuje z električno energijo v primerih, ko ni uporabnega vira, kot je to pogosto v industrijskih aplikacijah, kot so rudarstvo ali naftne in plinske operacije, ki se nahajajo na oddaljenih območjih, kjer omrežje ni dostopno.

Nenehna moč je podobna osnovni moči, vendar ima osnovno moč. Moč lahko neprekinjeno napaja konstantno obremenitev, vendar nima zmožnosti obvladovanja pogojev preobremenitve ali dela z različnimi obremenitvami. Glavna razlika med prvo in neprekinjeno močjo je v tem, da so primarne moči gensetov nastavljene tako, da imajo največjo moč na voljo pri spremenljivi obremenitvi za neomejeno število ur in običajno vključujejo 10% ali več možnosti preobremenitve za kratek čas.

 

Kateri agregati izbrati?

Pridobitev stacionarnega agregata, ki bo kos vsem vašim potrebam po moči, je eden najpomembnejših vidikov odločitve o nakupu. Ne glede na to, ali vas zanima neprekinjeno ali v stanju pripravljenosti, če vaš novi agregat ne more izpolniti vaših posebnih zahtev, potem preprosto ne bo deloval pravilno in celo poškodoval nekatere od njega povezanih naprav.