13. januar 2020

Savna je starodavna metoda fizičnega in duhovnega čiščenja

Poznali so jo že Egipčani, Kitajci, antični Grki  in Rimljani, do te mere kot jo poznamo dandanes pa so jo popularizirali Finci, ki so verjeli, da ogrevanje (potenje) ne čisti le fizično, temveč tudi mentalno in duhovno. Danes se za njihovo ogrevanje uporabljajo novodobne peči, tekoča voda in električno ogrevanje. Med tradicionalne štejemo finsko in turško, v sodobnem času pa se pojavljajo tudi nekateri novi, moderni tipi.

Finska savna je ogrevan lesen prostor s klopmi in pečjo na kateri je naložen kup kamenja, po katerem lahko polivamo vodo. Vroč val pare, ki na ta način nastane še poveča temperaturo prostora ter pospeši znojenje telesa. Njeni pozitivni učinki se kažejo v pospešeni presnovi, sproščanju mišic, krepitvi srca in ožilja, odpravljanju kožnih bolezni, preprečevanju celulita, ugodnem vplivu na gibalni sistem in blažitvi stresa.

Turška savna ali “hammam” predstavlja eno najstarejših oblik sproščanja in čiščenja telesa. Zanjo je značilna nekoliko nižja temperatura, ki doseže do 50 °C in visoka vlažnost (tudi čez 100 %). Zaradi prisotnosti arom eteričnih olj in visoke vlažnosti blagodejno vpliva na dihala, toplota pa sprosti telo, odpre kožne pore in pripomore k naravnemu čiščenju kože, pospešitvi krvnega obtoka, sprostitvi mišic, in vsesplošnemu čiščenju telesa.

Bio savna je zelo podobna finski, razlikuje pa se v nekoliko nižji temperaturi, ki doseže le okoli 60°C in višji vlažnosti, ki naraste do cca. 45 %.

Najboljša savna v Ljubljani se nahaja v sklopu kompleksa Austria Trend Hotel, v prostorih welness centra Sense.

 

savna Sensa