14. januar 2020

Polnilci in štarterji vam lahko prihranijo marsikatero neugodnost

Pogosta kratka potovanja, ob nenehnem zaustavljanju in speljevanju vaš avtomobilski akumulator izčrpavajo, zlasti pozimi, ko morda večino časa deluje še gretje, žarometi, ogrevanje oken in / ali sedežev ter brisalci.

Sčasoma, ker iz akumulatorja izteče več toka, kot ga lahko alternator proizvede, ta ne bo imel dovolj moči, da bi zagnal avtomobil. Tu s svojo vlogo nastopijo polnilci in štarterji.

Na trgu obstaja široka paleta polnilcev z različnimi hitrostmi polnjenja - od 2 do 10 amperov. Večji kot je izhodni naboj, hitreje se polni akumulator. Prehitro polnjenje pa je nezaželeno, saj se lahko akumulator uniči.

Poleg kratkih potovanj in hladnega vremena obstajajo tudi drugi vzroki, ki lahko vplivajo na stanje akumulatorja.

štarter za avto

 

Če imate avtomobilski izpit dolgo časa, ste verjetno že občutili ta grozljiv občutek, ko obrnete ključ in se nič ne zgodi. Še večji problem je, če v tem trenutku ni na voljo polnilec ali prenosni štarter za avto.

 

Običajno polnilci in štarterji ne pridejo prav velikokrat (in prav je tako), a ko se vaš avto ne premakne, so še kako dobrodošli. Z napredkom tehnologije polnilci in štarterji niso le enostavnejši za uporabo in bolj dostopni javnosti, ampak vključujejo tudi številne praktične in funkcionalne funkcije, taki so denimo polnilci telwin.

 

Zakaj bi torej kupili štarter za avto?

No, za začetek je funkcionalnost štarterja za avto daleč večja od običajnega niza napajalnih kablov. Z vsemi dodatnimi funkcijami ima prenosni štarter veliko več uporabnih lastnosti, kot samo zagon vašega avtomobila. Običajno bodo te naprave delovale kot prenosni napajalnik, kar vam omogoča, da na poti polnite svoje USB naprave. V nekaterih primerih so vključena tudi vrata za polnjenje prenosnih računalnikov.

Enote profesionalnega razreda so pogosto dražje in na splošno večje velikosti. Lahko so težke od 20 do 30 kilogramov. Pogosto zato, ker vsebujejo večje baterijske celice za ustvarjanje višjih ojačevalnikov.

Pogosto vključujejo tudi impresivne module za upravljanje porabe električne zaščite. Nekateri štarterji imajo celo vgrajene pretvornike moči, ki omogočajo tudi napajanje 120-voltne elektronike. Glede na vaše potrebe in načine uporabe, tovrstni štarterji niso slaba možnost za uporabo na ravni potrošnikov.

Na žalost, če se na polnilce in štarterje ne spoznate, je lahko iskanje pravega za vaše potrebe nekoliko zapleteno. Zato so vam za pomoč vedno na voljo strokovnjaki iz podjetja Varikon, ki že več kod 20 let profesionalno delujejo na trgu. Med polnilci in štarterji podjetja Varikon se bo zagotovo našel točno tak, ki ga iščete. 

polnilci in štarterji