20. junij 2019

 

Gradnja hiše je lahko precejšen zalogaj

Misel o čisto novi hiši, ki je zgrajena natančno tako, kot si jo predstavljamo, je sicer izjemno romantična, a gradnja hiše je navadno zapleten proces, povezan s številnimi, na prvi pogled nevidnimi in precej dolgotrajnimi postopki, ki nam lahko vzamejo veliko energije. Šele po nakupu zemljišča, vpisu v zemljiško knjigo, urejeni lokacijski informaciji, idejnemu načrtu in izdanemu gradbenemu dovoljenju, se lahko končno prične s praktičnim delom izgradnje, ki se običajno deli na pet gradbenih faz.

 

 

Gradnja hiše po fazah

Gradnja vsake stanovanjske hiše je razdeljena je na štiri osnovne in peto fazo, ki že definira hišo na ključ. V prvi pridobimo vso potrebno dokumentacijo, ki pogojuje začetek gradbenih del. Zemljišče pripravimo za gradnjo, izkopljemo gradbeno jamo ter označimo gradbišče. V drugi fazi pripravimo temelje s kletno ploščo. V tretji fazi zgradimo celotno gradbeno konstrukcijo, stene, zidove, ostrešje in streho. V četrti fazi sezidamo notranji zidove, vgradimo stavbno pohištvo (okna in vrata), napeljemo vse potrebne instalacije, vgradimo ogrevalni sistem, dokončamo omete in fasado. Zadnja, peta faza, pa je osredotočena izključno na detajle v notranjosti hiše.

Gradnja hiše

 

 

Koliko stane gradnja hiše

Stanovanjska hiša je lahko precej draga investicija, kar pa seveda ni pravilo. Veliko je odvisno od naše prilagodljivosti in strokovnosti načrtovanja. Pri izračunu stroškov za njeno postavitev moramo najprej zagotovo vedeti kaj želimo. Natančen izračun je odvisen od različnih dejavnikov, kot so na primer cena parcele, ki je navadno fiksna, gradbeni material, ki močno vpliva tako na ceno, kakor kvaliteto izgradnje in način gradnje hiše (določitev tipa in končna zasnova hiše). Na razlike v ceni prav tako vplivata kvadratura osnovne plošče in kompleksnost načrta, pri čemer količina detajlov na izvedbo gradbenih del vpliva tudi časovno. V tej stopnji načrtovanja se odločimo, ali bomo investirali v klasično, nizkoenergijsko, pasivno ali ničenergijsko hišo, kar bo pomembno vplivalo na izbiro ogrevalnega sistema, tipa fasade in stavbnega materiala.

 

Material za gradnjo hiše

Izbor materiala za gradnjo je zelo pomemben, saj praviloma hišo gradimo le enkrat v življenju. Želja in cilj vsakega investitorja je zgraditi kakovosten in trajen objekt, ki bo omogočal prijetne razmere za bivanje ter zagotavljal čim manjše stroške vzdrževanja, ogrevanja in hlajenja.

Kljub velikemu razmahu sodobnih montažnih hiš marsikdo še vedno prisega na klasično masivno, oziroma zidano gradnjo pri kateri se uporabljajo opeka, termoopeka, betonski zidaki in bloki iz porobetona, v zadnjem času pa se uveljavljajo tudi  materiali, kot je sistem opažnih elementov iz ekspandiranega polistirena. Med seboj razlikujejo po toplotni prevodnosti. Tisti z večjo toplotno prevodnostjo potrebujejo debelejšo toplotno izolacijo, tisti z manjšo pa tanjšo. Pomembna dejavnika pri odločitvi o materialu sta tudi način zidanja in čas, potreben za sušenje zidov.

Koliko stane gradnja hiše

 

 

Gradnja lesene hiše

Les je poleg kamna in opeke eden najstarejših gradbenih materialov. Trdne lesene konstrukcije so znali graditi že pred tisoče leti. Še dandanes najdemo številne zgodovinske primere lesene gradnje, ki so uspešno kljubovali zobu časa in prestali celo potresne obremenitve.

Tudi Marlesove montažne hiše z leseno okvirno konstrukcijo, ki jih je bilo po potresu leta 1976 na območju Posočja postavljenih več kot 100, so potres na tem območju leta 1998 prestale brez poškodb, saj pri Marlesu potresno varnost svojih hiš preverjajo z računskimi metodami in praktičnimi preizkusi v laboratorijih. Za svoje objekte garantirajo, da so res potresno varni.

Hiše pri katerih nosilno konstrukcijo izdelajo iz lesa, imenujemo lahki leseni objekti. Njihova lesena nosilna konstrukcija je običajno sestavljena iz lesenih elementov manjših prerezov, ki so z mehanskimi veznimi sredstvi medsebojno povezani v lesene okvire. Na okvirno konstrukcijo, ki prenaša navpično obtežitev, so z mehanskimi veznimi sredstvi pritrjene obložne plošče. Le-te ji dajejo stabilnost pri delovanju vodoravnih obtežitev, ki se na primer pri vetru ali potresu stopnjujejo. Pri Marlesu s pomočjo skrbnega načrtovanja in poznavanja odziva lesenih nosilnih elementov na obremenitve tako izdelajo potresno odporne in varne lesene objekte, kot so njihove montažne hiše.

Pri leseni montažni gradnji se potek gradnje objekta nekoliko razlikuje od klasične. Pri Marlesu celotni lesen, industrijsko proizveden del objekta (njegovo celotno konstrukcijo), vključno s fasado in vgradnjo stavbnega pohištva, izdelajo v proizvodnji ob kontroliranih klimatskih pogojih. Na tak način jamčijo kvaliteto in zagotavljajo hiter potek dela na gradbišču, ne glede na vremenske razmere. Delo je opravljeno s proizvodno natančnostjo, profesionalno in v skladu s predpisanimi postopki pa ga opravljajo le izkušeni delavci. V tej stopnji proizvodnje je ključnega pomena, da so vsi industrijsko izdelani sklopi objekta izdelani natančno in brez različnih odstopanj, kar je pogoj, da se posamezni stiki pri montaži natančno ujemajo, kar je izredno pomembno pri zagotavljanju zahtevanih bistvenih lastnosti objekta.

Montaža industrijsko proizvedene hiše Marles se na gradbišču izvaja pod strokovnim nadzorom kvalificiranih strokovnjakov, ki hišo postavijo v nekaj dneh, kar bistveno zmanjša izpostavljenost objekta vremenskim razmeram ter človeškemu faktorju, ki na gradbišču predstavlja veliko večje tveganje kot v industrijskem procesu v proizvodnji.