20. januar 2020

Pomembno je izbrati pravo cev za vodo

Poznamo dve glavni vrsti vodovoda, ki služi hiši: vodovodne cevi in ​​odtočne cevi. Cev za vodo deluje pod pritiskom, medtem ko cev za odvajanje vode deluje preko gravitacije.

 

Osnovna cev za vodo

Glavna cev za vodo, največkrat povezana z vodovodnim podjetjem, oskrbuje hišo z vodo. Če se spomnite prizorov iz filmov, kako voda šprica iz požarnega hidranta, si lahko predstavljate pritisk, ki premika vodo.

Ko voda prispe v hišo, se glavni dovod razdeli na en sistem cevi za hladno vodo in drugega, ki je povezan z grelnikom vode - za toplo vodo. Cevi za vodo, toplo in hladno,  se pogosto vzporedno povezujejo.

Sistemi za odvajanje odpadne vode izkoriščajo gravitacijo za preusmeritev le te v kanalizacijo. Navpični potek cevi s premerom 3 do 4 centimetrov, odplakne odpadke v glavni odtok, običajno pod hišo, ki se prazni v kanalizacijo ali greznico.

Odzračevalne cevi preprečujejo, da bi kanalizacijski plini vdrli v vašo hišo, medtem ko pasti - z vodo napolnjeni ovinki - preprečujejo, da bi plini uhajali v odtok.

dvojne gibke cevi

 Vrste trdnih cevi

Ena izmed skupnih točk vseh vodovodnih sistemov so cevi. Velikost in material cevi lahko služi kot dober pokazatelj delovanja. Cev za vodo pvc ali pocinkana (posrebrena) cev za vodo z manjšim premerom običajno dovaja vodo, čeprav lahko nekatere pocinkane jeklene, črne jeklene in prožne bakrene cevi enakih velikosti dovajajo plin.

Črne plastične, litoželezne in bakrene cevi velikega premera se pogosto uporabljajo za  odvajanje vode. Večja cev za vodo pvc ali litoželezna cev ponavadi služi kot glavni odtok odpadnim in odzračevalnim vodom, ki služijo straniščem in drugim kopalniškim napeljavam.

hidravlične hitre spojke

Fleksibilne plastične cevi

 

Fleksibilne plastične cevi ali bakrene cevi z manjšim premerom se uporabljajo za oskrbo z vodo, s katero se napajajo proizvajalci ledu, razpršilniki za toplo vodo, vodni filtri in podobno. Naleteli boste tudi na fleksibilne pvc cevi (včasih rebraste), ki služijo za vse od majhnega stenskega ventilatorja do stranišč in pip ter fleksibilnih cevovodov.

 

cev za vodo pvc

 

Cev za vodo pvc se uporablja v mnogih vodovodnih aplikacijah, ker je sorazmerno poceni, enostavna za namestitev in nima problemov s korozijo.

Za izdelavo cevi se uporablja več vrst plastike. Trda cev je lahko PVC (polivinilklorid), CPVC (klorirani polivinilklorid) in ABS (akrilonitril-butadien-stiren). Cev za vodo pvc se običajno ne uporablja za vodovodno ogrevanje s toplo in hladno vodo, le za odtoke in prezračevalne cevi. Cev za vodo pvc se uporablja tudi za vodne storitve na prostem, zlasti v toplem podnebju, kjer voda v cevi ne zmrzne. CPVC se uporablja za vodovodno ogrevanje s toplo in hladno vodo - dodaten »C« na začetku zelo pomembno vpliva na lastnosti cevi.

 

spiralna cev za vodo

Spiralna cev za vodo se največkrat uporablja kot povezava med prezračevalniki in delovnimi postajami - prezračevanjem in odzračevanjem. Idealno služi tudi kot ovoj oziroma zaščita za razne cevi.

 

Kako izmeriti premer cevi za vodo?

Izkušnje naših strokovnjakov kažejo, da monterji, kot tudi samograditelji v instalacijah pogosto ne uporabljajo pravilnih dimenzij cevi. Posledica montaže cevi napačnih dimenzij so premajhni pretoki na končnih porabnikih, popravilo instalacije pa je naknadno skoraj nemogoče.

Če želite izmeriti premer cevi z merilnikom ali ravnilom, morate na eno stran cevi postaviti eno stran ravnila (meter), vzporedno na drugi strani pa odčitati premer. Obstaja možnost, da ravnila oziroma metra ne postavite natanko na točko, skozi katero teče točka pogojnega premera, kjer ste postavili začetek ravnila, kot veste, premer je črta, ki povezuje dve različni točki in poteka skozi središče pogojnega kroga znotraj cevi, poleg tega pa je največja možna dolžina vzdolž črte znotraj kroga. Zato pritrdite eno stran ravnila, drugo stran pa premikajte višje in nižje dokler ne ujamete največje vrednosti na ravnilu, slednja je premer vaše cevi.

V načrtih in pogovorih z monterjem naletimo na različne dimenzije, različne merske enote, kar veliko ljudi zmede.

 

Na kaj moramo biti pozorni?

Projektantske oznake so v enotah DN, kar originalno pomeni notranji premer pocinkane cevi. Primer: DN20 pomeni, da je projektant predvideval notranji premer cevi 20 mm.

Projektantu je načeloma vseeno kakšen sistem boste izbrali za izgradnjo vodovoda. Zahteva pa uporabo cevi točno določenega premera, ki ustreza njegovim izračunom. DN oznake so se uporabljale v času uporabe pocinkanih in železnih cevi. Danes je lahko notranji premer plastične cevi tudi malenkost manjši, vendar ne preveč.

cev za vodoTorej, v projektantskih načrtih bodo napisane mere: DN10, DN15, DN 20, DN25

Cola je anglosaksonska merska enota (1 cola = 1'' = 2,56 cm) in v Sloveniji redko v uporabi. Cole označujemo z dvema črticama npr.: ½'' (pol cole). Na področju vodovoda se uporabljajo le za dimenzije pocinkanih cevi, katerih uporaba je vedno redkejša.

 

Proizvajalci plastičnih cevi in fitingov svoje cevi označujejo v milimetrih. Primer: cev Φ(fi) 20 pomeni, da je zunanji premer cevi 20 mm. Notranji premer je odvisen od debeline stene cevi in se od proizvajalca do proizvajalca razlikuje.