Belek - Beverly Hills turške riviere

16. januar 2020

Mesto Belek leži na južni sredozemski obali Turčije in je znano predvsem po mondenih plažah, naravnih termah in odlično urejenih igriščih za golf. V času turistične sezone v njem biva približno 10 tisoč prebivalcev, izven nje pa 10-krat manj. Ker ima to področje bogato zgodovinsko preteklost, so arheološka najdišča v neposredni bližini hotelskih nastanitev. Tako si lahko ljubitelji antičnega časa v  Beleku ogledajo rimski amfiteater ter starodavno grško mesto Perge s kolonami mestnih ulic. Glavna atrakcija mesta Belek je zagotovo najstarejši amfiteater Aspendos, ki v širino meri kar 96 metrov. Ta arhitekturni zgodovinski spomenik je zasnoval in postavil grški arhitekt Zeno v čast cesarju Marku Avreliju, leta 155 n. št. Takrat je amfiteater sprejel 7 tisoč ljudi. Pod vladavino seldžuških Turkov so ga uporabljali kot palačo, kasneje pa kot koncertno dvorano in za gledališke predstave.

Če se v Turčijo odpravimo zgodaj spomladi, so temperature kot nalašč za izlete in oglede različnih turističnih zanimivosti, ki jih Turčija ponuja prav za vsak popotniški okus. Ljubitelji antike imajo v okolici mesta Belek resnično kaj videti. V predmestju se nahaja stara turška prestolnica Hetitov - mesto Hattush. Danes so ostanki te starodavne civilizacije zaščiteni in sodijo med UNESCO-vo svetovno kulturno dediščino. V času hetitskega kraljestva je v tem starodavnem mestu živelo približno do 50 tisoč prebivalcev. Žal je bil antični Hattush uničen takoj po padcu imperija, leta 1200 pr. n .št. Hetitsko kulturo zaznamuje do danes nerazvozljana pisava, na katero pogostokrat naletimo pri ostankih omenjene hetitske prestolnice. Zanimive črke, katerih pomen ostaja nerazkrita skrivnost še dandanes.

Mesto Belek

Turistične znamenitosti mesta Belek

Na prvem mestu so seveda izjemno lepe peščene plaže zlatih barv in čisto, toplo Sredozemsko morje. Zaradi živahno razvitega turizma je obala mesta Belek lepo vzdrževana in popolnoma opremljena. Priznanje Modra zastava Evrope je ta regije prejela kot najboljše letovišče, z najvišjo stopnjo udobja za njegove goste. Omenjeno priznanje pomeni, da regija spoštuje in upošteva vse zahteve potrošnikov, pa tudi individualne zahteve vsakega popotnika.

V bližini hotela Maya Melissa se nahaja čudovit vrt, imenovan Vrt religij. Kraj spomladi bujno cvetočih rastlin je simbol strpnosti in odprtosti do vseh religij sveta. Sredi vrta se nahaja svetišče, v katerem lahko predstavniki različnih religij skupaj molijo, se družijo in pogovarjajo.Naravna znamenitost v okolici Beleka  je tudi čudoviti zaliv Kekov, slikovit kraj, kjer se nahaja tudi polpotopljeno mesto iz bizantinskega obdobja. Znamenita je tudi jama Zeitin Tash, ki se nahaja severno od mesta Serik. Jama je bila odkrita pred komaj 20-imi leti in turška država jo je nemudoma po odkritju zaščitila kot naravno dediščino Turčije. Zaradi hitre zaščite so lahko ohranili jamsko naravno okolje, kapnike in ves podzemni svet.

Nepozabno doživetje počitnic v Beleku ponuja vodni park Troja. Za osvežitev v toplem pomladnem vremenu in po vodno zabavo se lahko odpravimo v vodni center družine Troy. Pohvalijo se lahko z številnimi tobogani, tubami, vodnimi serpentinami, slapovi, bazeni za potapljanje in še mnogo vodne zabave za sprostitev otrok in odraslih. Za nameček ima mestni vodni park Troja svoj delfinarij.

počitnice v Turčiji

Udobna hotelska namestitev

Če se odločimo za pomladanske počitnice v Turčiji, turistična agencija Počitnice.si, vabi v Belek, kjer ponuja več kot 14 različnih hotelskih kompleksov za udobno bivanje. Hoteli imajo tako izpopolnjeno all inclusive ponudbo, da si jo hotelski gost pred obiskom lahko zamišlja le v sanjah. Ponuja mu več hotelskih restavracij z različno ponudbo hrane, bare, lokale in okrepčevalnice, kavarne, trgovine in frizerske salone znotraj hotelskega kompleksa, široka je tudi ponudba različnih tipov hotelskih sob – od apartmajev, suit, bungalovov, eno-, dvo-posteljnih in družinskih sob s popolno opremo in balkonom ali teraso, ki imajo izhod do zunanjih hotelskih bazenov. Vse namestitve so opremljene s klimatsko napravo, s katero se lahko v primeru hladnejših spomladanskih noči, soba tudi ogreva.

Odlična je ponudba različnih športnih aktivnosti – velik fitnes, golf igrišča, igrišča za biljard, namizni tenis. Hotelski wellness svojim gostom ponuja različne vrste savn, pravi turški hamam, masaže, parne kopeli, notranje bazene ter lepotne tretmaje. Poskrbljeno je za večerno in nočno zabavo, animacije, otroško varstvo in aktivnosti za otroke.

zastava Turčije

Kako do turškega Beverly Hillsa?

7- ali 14-dnevne počitnice na turški sredozemski rivieri lahko preživimo v času od aprila do oktobra tako, da v Turčijo pripotujemo z letalom iz Ljubljane ali bližnjega letališča Gradec. Na letališču Antalya v Turčiji nas bo pričakal slovensko govoreči predstavnik turistične agencije, ki bo z nami tudi ves čas počitnikovanja. Uredil nam bo prevoz do hotela, kjer bomo nastanjeni. Že pred potovanjem pa lahko pri turistični agenciji uredimo tudi vso organizacijo različnih krajših izletov za ogled naravnih in zgodovinskih zanimivosti v bližnji okolici mesta Belek.

Turčija je znana tudi po svoji odlični kulinariki, ki je v preteklosti vplivala na kuhinje mnogih narodov po svetu. Zlasti njihova mediteranska ponudba je pravi užitek za gurmane z vsega sveta, saj ponuja mnogo zdrave hrane, od okusne zelenjave, rib, začimb in mesa z žara, ne pozabimo pa tudi na turške slaščice – baklave, pecivo z medom in sadjem ter seveda značilno turško kavo. Pomlad v Turčiji je zanesljivo ena od najboljših odločitev, da bomo lažje pričakali poletje in tople sončne žarke tudi na naši zemeljski polobli.